ГРАДОНАЧЕЛНИК РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ „BARRY CALLEBAUT“ И ТЕХНОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састаo се у Градској кући са представницима компаније „Barry Callebaut“ и Технолошког факултета, са којима је разговарао о заједничким развојним пројектима и будућој сарадњи.

– Стижу нам одличне вести из компаније „Barry Callebaut“, а то је да ускоро почиње производња у овој фабрици чоколаде у којој ће бити запослено преко 100 радника. То није само стого пословна инвестиција, већ она има шири друштвени контекст, с обзиром на то да укључује и блиску сарадњу са Технолошким факултетом. Та врста сарадње привреде и образовања је нешто што бисмо увек волели да видимо приликом доласка великих страних инвестиција. Желимо да сведочимо наставку спајања снажних компанија са универзитетом и школама, као што ће „Barry Callebaut“ бити добра адреса и пример за дуално образовање наших студената и ђака. У нашу државу је стигла најсавременија технологија, тако да је нешто о чему су само студенти само слушали на предавањима, могу сада да виде у практичној примени и то врло близу свог факултета. Након почетка рада фабрике, уследиће и снабдевање домаћих кондиторских произвођача, као и оних широм југоисточне Европе. Процес изградње фабрике се ближи крају, а ми смо у том пројекту, као Град, учествовали са преко 300 милиона динара које смо инвестирали у водоводну, канализациону и саобраћајну инфраструктуру, док је ЈП „Путеви Србије“ изградило прелепу кружну раскрсницу код искључења Нови Сад – Исток – рекао је градоначелник Вучевић и додао да се нада наставку плодоносне сарадње.

Декан Технолошког факултет проф. др Биљана Пајин је нагласила да та научна институција образује стручњаке из различитих области, а да је једна  од њих Прехрамбено инжењерство, у оквиру којег се посебно проучава технологија кондиторских производа.

– Сарадња са највећом светском компанијом у области производње чоколаде „Barry Callebaut“ се реализује на обострано задовољство, у смислу трансфера знања у оба смера. С једне стране, студентима ће ово бити непроцењиво, јер ће имати свакодневно прилику да учествују у процесу производње, док ће фабрици значити наш научно-истаживачки рад и његова имплементација у даље пословање – рекла је проф. др Биљана Пајин.

Менаџер квалитета компаније „Barry Callebaut“ Јелена Јурић истакла је да очекује још много развојних пројеката са Технолошким факултетом, додала да производња почиње ускоро и захвалила се свима на одличној сарадњи.

Технолошки факултет као водећа научно-истраживачка и образовна институције већ дуги низ година спроводи пројекте у сарадњи са привредом, а недавно је потписан и Меморандум о сарадњи са компанијом „Barry Callebaut“ који обухвата оквир за унапређење образовања студената. Саговорници су на састанку разматрали и реализацију сарадње Одељења за кондиторске производе са компанијом „Barry Callebaut“ кроз приказ досадашњих активности и планирање будуће сарадње. Том приликом представљена је и акредитована Лабораторија за испитивање прехрамбених производа.