ХУМАНИТАРНА ПОСЕТА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЗА ВИДОВДАН 2021

Удружење „Глас Метохије” из Београда организовало је своју двадесету посету Косову и Метохији од 26. до 28. јуна 2021. Акција је спроведена уз подршку Фонда Владе Војводине за избеглa и расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону. На пут је ишло 32 члана и пријатеља удружења из Новог Сада, Београда, Крагујевца и Краљева. Међу путницима је било и лица која потичу управо са Косова и Метохије, неки су и показали своја села одакле су протерани.

Чланови су најпре направили предах у Косовској Митровици што су многи искористили да обиђу Цркву Светог Димитрија која се налази на узвишењу одакле се пружа предиван поглед, као и мост који раздваја овај град. Потом је уручена помоћ манастирима Девич и Будисавци, који опстају у крајње непријатељском окружењу, ограђени жицом. Монахиње из Будисаваца предочиле су да због неког квара у селу немају струје, а уједно ни воде. Упркос томе, путници су срдачно дочекани и послужени. У Великој Хочи је била спремна вечера за групу као и конак код домаћина, иако су неки од домаћина тог јутра устали у 4 сата да би радили у виноградима. Након смештаја и кратког одмора, уследила је шетња селом, дегустирање вина код породице Петровић као и праћење утакмице у недавно обновљеном простору који носи назив Виница Стефан.

У недељу, другог дана боравка, група се упутила на литургију у манастир Зочиште у којем је део моштију Светих Козме и Дамјана, где невољници разних вера долазе по помоћ. Потом је посећена Црква Светог Ђорђа у Призрену и уз њу мала властелинска Црква Светог Николе (Тутићева), као и незаобилазна Богородица Љевишка која је под заштитом Унеска као изузетно угрожен објекат. Док су неки чланови ручали, други су се одрекли оброка како би таксијем отишли до Манастира Светих Архангела крај Призрена. У наставку путовања а након једног краћег предаха и куповине намирница у Штрпцима, помоћ је однета у манастир Драганац где су се путници задржали у срдачном разговору са оцем Јустином.

Уследила је посета Основној школи „Бранко Радичевић” у Церници. Школа је смештена у једном прилагођеном домаћинству што је многе путнике посебно гануло. Овде је цео колектив школе на челу са директором Гораном Ђорђевићем сачекао госте. Уз нешто слаткиша, уручене су играчке за малишане и уз то 7 таблет рачунара који ће помоћи у онлајн настави. Таблете је донирала породица Трајковић из Београда. Највеселије је било у Великом Ропотову, уз малишане који су чекали у Основној школи „Трајко Перић”. Школа се налази на брду са прелепим погледом на плодну долину, па су и гости и домаћини уживали у заласку сунца. Уз велико залагање мештана и предузимљивог Горана Петровића из Томанца, путници су развезени на конак у Шилово, Ранилуг и Ропотово. За 18 особа није наплаћено ноћење у Шилову, те ће овај износ који су путници дали за смештај, бити пребачен за следећу посету Косову и Метохији.

На Видовдан су се сви сабрали на литургији у порти манастира Грачаница. Литургију је служио патријарх српски г. Порфирије уз присуство великог броја архијереја. Потом је многе дирнула свечана додела Ордена мајке Девет Југовића српским мајкама које су родиле и гаје троје или више деце на Косову и Метохији. На служби су били и ходочасници који су почетком јуна кренули пешице из Београда, носећи иконе до Грачанице. Посета је завршена посетом Газиместану где је служен помен видовданским мученицима.

И овај пут, Удружење „Глас Метохије” захваљује на доброчинству свим пријатељима и дародавцима. Међу њима су и „Млекопродукт” Зрењанин, Савремена гимназија из Београда, породица Трајковић, као и сви који су помогли новчаним прилогом. Удружење се посебно захваљује возачима и правим јунацима „Колашин превоза” – Нешку, Милану, Љубиши и Небојши – који је након ових 20 посета Косову и Метохији постао скоро члан породице. Захвалност иде и порталу Војвођанске – вести са географским пореклом, као и свим племенитим људима који су помогли од срца, на свој начин.

Након сваке, па и ове посете постаје јасно да људи треба што више и што чешће долазе на Косово и Метохију. Разлога за то је безброј, а свако нека пронађе свој – спрам онога што осети кад отвори своје срце и свој ум!

Текст и фото: В. Раонић;