И ОВЕ ГОДИНЕ ИЗ НОВОГ САДА И БЕОГРАДА У ПРИЗРЕН НА ФЕСТИВАЛ МЕДИМУС 2024

Девети међународни фестивал средњевековне и ренесансне музике Медимус 2024 одржан је 31. августа и 1. септембра у царског граду Призрену. И овогодишњи догађај реализује се са благословом Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија. Фестивал су посетила два аутобуса путника из Новог Сада, Београда и других градова.

Сама идеја фестивала почива на чињеници да је средњовековни музичар познат као Драган Призренац свирао на трговима Дубровника и Призрена али и на крунисању цара Душана 16. априла 1346. у Скопљу. Он је свирао царско коло уз пратњу лаутара. Један од зачетника и уметнички директор фестивала др Дарко Карајић, и сам je покретач школе лауте у школству Србије и професор гитаре на Факултету музичке уметности у Београду.

Из најаве сазнајемо да српска световна музика није забележена нотама, али да нам зато музички инструменти на фрескама сведоче о наслеђу и традицији и представљају драгоцено полазиште за проучавање. Често су приказивани тасови, бубњеви, рогови и трубе, те разне врсте лаута на зидовима Хиландара, Старог Нагоричана, Дечана, Леснова, Хопова, Богородице Љевишке и др. манастира и цркава. Инструменти такође красе писана средњовековна дела као што су Мирослављево јеванђеље и Минхенски псалтир. До данас сачувана сведочанства о музицирању у српским земљама средњег века показују да је музика имала своје место на двору, у боју и у народу. Била је део дворског немањићког церемонијала. Играчи, певачи и забављачи увесељавали су крунисања владара. Властела је на крунисању Стефана Првовенчаног слушала музику бубњева и гусала. Краља Милутина су дочекивали песмама а Деспота Стефана Лазаревића свирањем у трубе. Деспот Стефан је на свом двору имао своју капелу а његови музичари су свирали на лађама док је гостио турског султана. Деспот Ђурађ Бранковић је волео музику, у његовој библиотеци је био и чувени Минхенски псалтир богато илустрован музичким инструментима. Стефан Душан је своје музичаре размењивао са Дубровником поводом свечаних прилика, што је случај и са поменутим Драганом Призренцем као инспирацијом фестивала Медимус.

Прво вече фестивала у Атријуму средњевековне Цркве Светог Спаса под тврђавом наступили су од 19.30 интернационални ансамбл Медимус а од 20.30 Ансамбл Ruben Rosa. Уз Ансамбл Медимус први пут после 25 година у Србији је наступио вокални солиста Бранислав Ракић који као професор за стару музику ради у Француској. Друге фестивалске вечери наступили су Ансамбл Musica Profana и Camerata Musica Antiqua. До сада су на фестивалу наступила три самостална уметника, 22 музичка ансамбла са преко 150 музичких учесника.

На путу ка фестивалу, путници из Новог Сада и Београда посетили су манастир Грачаница који ове године бележи своју 703. годину трајања, уписан на Унеско листу светске баштине. Била је јединствена прилика да се посети Липљан који у својој порти има чак две цркве, старију Ваведења Пресвете Богородице саграђене на темељима византијске цркве, и новију Цркву Св. Лавра и Флора, ранохришћанских мученика који су живели у околини. Управо су уочи самог празника посетоци присуствовали постављању олтарске преграде а поводом завршетка осликавања којим је ово здање по пројекту Александра Дерока, дар краља Александра, први пут украшено поводом 90 година свог постојања. На крају првог дана ходочасници су посетили манастир Светих Архангела код Призрена и гробно место цара Душана, те обедовали заједно са музичарима који наступају на фестивалу и уживали у самим пробама пред наступ. Сутрадан су обишли Богословију, Саборну цркву и Богородицу Љевишку у Призрену, те уживали на првој фестивалској вечери.

Након друге ноћи у Архангелима, група је уранила како би присуствовала литургији у манастиру Високи Дечани где је било присутно око 250 верника са разних страна. Посетили су и Пећку патријаршију, те изоловани манастир Будисавци у општини Клина који је задужбина Јелене Дечанске сестре краља Стефана Дечанског, а потом и манастир Девич у којем су мошти Јоаникија Девичког. О путницима првог аутобуса се старала Весна Раонић, хуманирани радник и лиценцирани водич.

Фестивал организују Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена из Младеновца и Дом културе Грачаница. Покровитељ Медимуса је Министарство културе и информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, партнер мађарска амбасада а пријатељи фестивала Телеком Србија, превозник Колашин превоз, ТВ и медијске куће, вредни појединаци и људи добре воље. Програм је водила Драгана Ковачевић Ракочевић.

Текст и фото: В. Раонић;