ИНКЛУЗИВНО МЕСТО У НОВОМ САДУ

На Тргу републике 4 у Новом Саду је крајем 2019. године отворено „Инклузивно место“ где се продају разни производи, рукотворине и уметнички предмети. Простор у коме су сви равноправни и у коме се састају, друже и комуницирају деца са сметњама у развоју, особе са инвалидитетом и редовна популација. Место добрих намера и разумевања, где се показују потенцијали и постигнућа, а не ограничења особа са инвалидитетом.

Ђаци Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ Нови Сад са домом ученика на школским радионицама као и особе са инвалидитетом у радионицама дневних боравака производе разне украсне и употребне предмете. Ово је за њих значајна прилика да их презентују и понуде нашим суграђанима. Сав новац од продаје користи се за унапређење рада радионица као и за организацију екскурзија и излета.

Сусрети и комуникација са грађанима веома оснажују њихово самопоштовање и самопоуздање а такође развијају и предузетничке компетенције. На тај начин се мотивишу да заједно са својим наставницима и инструкторима креирају и стварју нове производе. Идеја је била да ради и кафетерија за освежење и предах, што је одложено због тренутне ситуације.

Овде се могу купити и пољопривредни производи из школског Едукативног кампа на Ченеју, који се иначе излажу и продају и на манифестацијама Новосадско пролеће, Новосадска јесен и цветне пијаце. Полице су пуне разних теглица: пекмез од јабука, кајсија, шљива, јагода, бундеве. Необично је слатко од дуња, тиквица, шаргарепе. Од сокова сируп од јагоде, јабуке, вишње, зове а такође сок од парадајза и млевени парадајз. Има и ајвара и љутих папричица. Заиста богат избор.

Посвећени радни терапеути и наставници усмеравају и помажу корисницима. Иако не могу све сами да одраде, веома је важно да учествују, да су радно ангажовани, осећају се потребнима и доприносе, а то је велика ствар. Овде се могу наћи разни декоративни а такође и корисни предмети за личну употребу али и поклони за разне прилике. Од рукотворина има шивених торби, дивних шарених крпара, јастука, лутака, штриканих ствари. Тацни и подметача у декупаж техници, свећа. Украсне керамике, слика, магнета и сувенира.

„Инклузивно место“ је у редовним околностима отворено радним данима од 9 до 19 часова. Како се добар глас далеко чује, ово место је постало врло посећено, грађани су задовољни и препоручују једни другима производе. Уједно је ово један од начина да покажемо да уважавамо и поштујемо али и прилика да сензибилишемо наше грађане за потребе особа са инвалидитетом. Позивамо суграђане да дођу и виде шта има у богатој понуди.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.