Izložba „Ačova velika metafora” autora Jožefa Ača od 15. aprila u Malom likovnom salonu

Izložba „Ačova velika metafora” autora Jožefa Ača od 15. aprila u Malom likovnom salonu

Izložba slika i grafika „Ačova velika metafora” autora Jožefa Ača biće otvorena u ponedeljak, 15. aprila u 20 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 20 časova i trajaće do 27. aprila.

AČOVA VELIKA METAFORA
Slike i grafike

Kao još jedan vid obeležavanja pedesetogodišnjice izlagačkog rada Malog likovnog salona, Kulturni centar Novog Sada organizuje izložbu radova Jožefa Ača, jednog od najistaknutijih predstavnika vojvođanskog likovnog stvaralaštva prošlog veka. Jožef Ač priredio je svoju samostalnu izložbu grafika u Malom likovnom salonu tačno pre 48 godina, u aprilu 1971. godine.

O aktuelnosti tematike Ačovih radova i danas, gotovo 50 godina kasnije, govori i deo teksta Zoltana Kovača – Strika u katalogu izložbe iz te godine: „Najnovija izložba slika i grafika Jožefa Ača, predstavlja iznenađujuću, veoma interesantnu analizu naših stremljenja i ogromne veštine današnjih ljudi u ovom haotičnom vrtlogu ostvarivih i neostvarivih želja običnih radnih ljudi, koji plivaju i tonu u okeanu tehnike. Ovako vidimo sebe u sjajnom otmenom srebrnom ogledalu…“ I u likovnom smislu, u odnosu na današnje umetničke prakse, proteklo vreme od pola veka, vidi se jedino u pohabanosti papira na kojem su dela nastala, a o tome Danilo Vuksanović piše u svom tekstu ovogodišnjeg kataloga: „Smerovi putokazivanja apsolutnih likovnih vrednosti i njihovih suprotstavljanja i udruživanja istovremeno, gde je ručno islikano jednako apliciranom bojenom papiru, u svom konačnom vizuelnom rezultatu neodoljivo podsećaju na stikere, gifove i druge vidove savremene komunikacije koji su postali nezaobilazni deo vizuelne kulture u virtuelnom svetu digitalnih, i za sada, samo pametnih tehnologija. Slojevi vremena tako su razgrnuti i upućuju da iznova promislimo kodove slika što nas okružuju i koje život čine „najvećom metaforom“.“
Ovog aprila posetioci će imati priliku da vide 12, i danas aktuelnih radova, iz kolekcije Đorđa Popića, grafike i slike na papiru iz 1971. godine, kao i kataloge sa izložbi održanih u Malom likovnom salonu, u Maloj galeriji u Zrenjaninu i u Likovnom susretu u Subotici u aprilu, maju i junu iste godine.

 

JOŽEF AČ
(Bačka Topola 1914 ― Novi Sad 1990)

Slikar, likovni kritičar i pedagog iz Bačke Topole, smatra se ključnom ličnošću vojvođanskog likovnog stvaralaštva dvadesetog veka. Osnovnu školu je pohađao u Bačkoj Topoli, a nakon toga gimnaziju u Subotici. Beogradsku umetničku školu završio je 1938. godine i nastavio studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića. Bio je direktor Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu (1952 – 1956) i likovni kritičar dnevnog lista Magyar Szó. Aktivno je delovao u sledećim područjima umetničkog rada: slikarstvo, grafika i crtež. Sa direktorom Gradskog muzeja u Senti, Gezom Tripolskim, osnovao je 1952. godine likovnu koloniju u Senti koja kontinuirano radi i danas, a aktivno je učestvovao u osnivanju i drugih vojvođanskih kolonija (Bačka Topola, 1953; Bečej, 1954; Ečka, 1955).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.