Изложба цртежа и слика Ање Тончић „Паралакс“ до 16. априла у Малом ликовном салону

Изложба цртежа и слика Ање Тончић „Паралакс“  моћи ће да се погледа до 16. априла у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

Уобичајене оптичке компоненте ослањају се на поступне фазне помаке акумулиране током преламања светлости како би обликовале рефлекс покрета. Нови степени слободе постижу се увођењем наглих промена етапа у мерилу визуелних таласних вредности, те такав дводимензионални низ сензорних резонатора са просторно променљивим одзивом може утиснути дисконтинуитете док прелази границу између два понуђена емитера, садржајног и опажајног.

Абномалан одраз и рефракцијски феномени посматрају се у овом режиму у оптички танким линијским низовима. Фазни дисконтинуитети пружају велику флексибилност у дизајнирању илуминаторних снопова, што Ања Тончић користи у циљу концептуалног изазивања инертне позиције класичног цртежа и сликарства који се на формално-стилском плану генеришу кроз приказ слика-покрета, форми које су флуктурне и убрзавајуће, иако омеђене конвенционалним оквиром класичног медија.

Интерференцијски вртлог преиспитане ритмичности предводи целину приказа апсорбујући околне визуелне елементе у сопствену организацију масе, волумена и осцилација, истовремено користећи привидно лимитирану покретност цртачког манира као средство обликовања и израза става о егзактној композицији, провоцирајући формулацију питања о специфичном проблему и/или феномену аеродинамике светлости у ликовним односима.

                                                                                Ксенија Маринковић                                                   О аутору

Ања Тончић (1996, Београд) дипломирала је на основним академским студијама 2018. године, као и на мастер студијама 2019. године на Факултету ликовних уметности у Београду, на Одсеку сликарство под менторством професора Милете Продановића. Проглашена је за најбољег студента генерације на Факултету ликовних уметности 2019. године. Од 2013. године активан је учесник на преко 70 групних и самосталних излагачких пројеката у земљи и иностранству. Добитник је 12 награда, од којих се издвајају откупна награда Галерије Фабриано у Италији и Награда Факултета ликовних уметности за сликарство Риста и Бета Вукановић – сликари. Од 2019. године је представник Савета Ректората Универзитета уметности у Београду. Од 2018. године активно сарађује са галеријом X Витамин у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2020. године и у статусу је самосталног уметника.

Пракса Ање Тончић обухвата низ медија, укључујући цртање, сликарство, графику, објекте, и мозаик. Њени радови се налазе у колекцијама галерија X Витамин у Београду, ОСТЕН у Скопљу, Фабриано у Италији, Деген у Базелу, Степс у Токију, компаније Deloitte у Београду, као и у приватним колекцијама у Србији, Аустрији, Русији, Швајцарској, Белгији, САД, Аустралији и Индији. Живи и ради у Београду.