Изложба Ђорђа Марковића под називом Intermezzo у Малом ликовном салону

Изложба Ђорђа Марковић под називом Intermezzo састоји се из четири сегмента и моћи ће да се посматра искључиво кроз излог галерије Малог ликовног салона, са улице, једном месечно у терминима : Басна 1/4 (17 – 18. април 2021), Untitled 2/2 (22 – 23. maj 2021), Распродаја 3/4 (5 – 6. јун 2021), Приватна колекција 4/4 (24 – 25. јул 2021).

Intermezzo, у фигуративном значењу представља неочекивани догађај, упадицу, што серија радова обједињена под овим називом, по својој суштини и јесте. Редовни програм галерије углавном чине изложбе које трају по две недеље, а поменути радови чиниће повремено садржај изложен између њих, два дана током викенда, у време када је галерија затворена. С обзиром на то да од проглашења пандемије, посетиоци углавном кроз излог посматрају изложбе, јер не желе да улазе у затворен простор или им улаз у већем броју није ни дозвољен, овај концепт конзумације уметничког дела који намеће наша нова стварност добија још један ниво читања, поред идеја које представљају радови.

Сва четири сегмента Intermezzа су уметничке инсталације, које бележе парадоксе савременог друштва и борбу појединца да пронађе своје место у њему. Аутор тежи да се његова дела инфилтрирају у свест посматрача запањујућим сликама и загонетним наративима.

Такође, овом изложбом он покушава да изађе из појединих уврежених професионалних правила, као што су: једна изложба у години, посета изложбе у оквиру радног времена галерије и слично, а све у намери да своју идеју посматрачу учини доступном и блиском.

Од 2011. године до данас, Ђорђе Марковић креира серију скица за сајт specific радове под називом Предлози, стварајући језик, који му омогућава да у уметничком смислу лако комуницира са било којим простором. Тренутно је у процесу реализације неких од Предлога у Малом ликовном салону. Сваком новом поставком аутор трансформише корпус галерије, уједно истичући фасцинантан потенцијал њене форме, односно излог и могућност непрестане комуникације са публиком, која радове посматра искључиво са улице. Басна 1/4 (17 – 18. 4. 2021) Инсталација која отвара омнибус Intermezzo симболично представља ауторово виђење отварања неких изложби. Untitled 2/2 (22 – 23. 5. 2021) Друга поставка у низу глорификује најучесталији (без) назив радова кроз историју уметности. Аутор користи неон као медиј, како би се натписи могли видети и у мраку и својом светлошћу привукли и очарали посматрача. Распродаја 3/4 (5 – 6. 6. 2021) Дечја манекен лутка у излогу, обучена у прње, са испруженом руком као да проси, мења угао посматрања излога, који иначе нуде “бољи” живот. Приватна колекција 4/4 (24 – 25. 7. 2021) Коментар на апсурдност идеје поседовања. Колекционари су једини који уживају у уметничком раду, једном кад он уђе у њихову колекцију, јер неретко ти радови заврше у трезорима и транспортним кутијама. Интерпретација сваког посматрача даје безброј одговора на питање шта се налази у кутији. Једину информацију коју имају јесте величина кутије и њен облик.                                                                     Ђорђе Марковић (1986, Нови Сад) мастер студије завршио је на Академији уметности у Новом Саду, Ликовни департман, смер Графика у класи проф. Зорана Тодовића. Бави се цртежом, инсталацијом, сценографијом, филмом, видеом и ликовном педагогијом. Аутор је бројних позоришних сценографија у земљи и иностранству. Добитник је награде Ерсте банке на пољу уметности.