Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Портрети Антике: Епикур“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Портрети Антике: Епикур“ (31. 3. 2021 ) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Хеленизам је као појам формиран тридесетих година 19. века у значењу „говорити грчки“, „чинити хеленистичким“ и уопште подразумевао је опонашање свега културолошким обрасцем који је преузет из старе Хеладе.

Хеленска култура продрла је и у Рим, али упркос чињеници да су Римљани покорили Хеладу, они сами су били „покорени“ хеленистичким културолошким принципом. Хеленистичко-римске филозофске школе темеље се на грчкој филозофији из античког времена.

Епикурејство је једна од школа хеленистичко-римске филозофије, а Епикур један од првих истакнутих филозофа и оснивач епикурејске школе у Атини. Учио је да је задовољство највише људско добро, а тражио га је у изградњи духа и неговању врлине. Епикур филозофију схвата као делатност која истраживањима и размишљањима помаже у остваривању среће у животу. Етика је врхунац филозофирања, а логика и физика су само средства да се пронађе смисао живота. Две основне карактеристике Епикурове филозофије су атомизам и хедонизам.