Изложба Јоване Пузовић „Пет кругова – једна симфонијаˮ од 9. октобра у Малом ликовном салону

Изложба Јоване Пузовић „Пет кругова – једна симфонијаˮ биће отворена у понедељак 9. октобра у 19 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 20. октобра.

„Отаџбина – круг сунчеве светлости.” (Знакови поред пута, Иво Андрић)

„Истраживање симбола је истраживање човековог односа према властитом несвесном, будући да несвест чини барем једну половину читавог његовог бића.” (Карл Јунг)

„Ово је прича о мапирању кружних токова Београда и Новог Сада, при којој користим познате технике уметничке групе Ситуационистичка интернационала (СИ), активне у Француској шездесетих година прошлог века. Кружни токови су живи кругови који утичу на ритам града. Ослушкујући улице долазим до својих мапа, које говоре о присутности људи и њиховом утицају на град. Око мене су знаци који сигнализирају могућа усмерења. Препознати прави сигнал може донети преокрет у животу.

Ми смо шетачи наших улица, ми смо њихови чувари.

Мапе су направљене од парчића одевних предмета: прва од панталона, друга од прслука, трећа од рукава, четврта од сукње, а пета од свих парчића укупно, јер одевни предмет се пре свега ствара из жеље за приповедањем.” (Јована Пузовић)

 

Јована Пузовић је рођена у Београду. Завршила је Средњу школу за дизајн у одсеку Амбалажа. Дипломирани је костимограф сценске и савремене одеће. Тренутно је на мастер студијама на Факултету за медије и комуникацију, смер Дигитална уметност и нови медији. Чланица је УЛУПУДС-а од 2011. године. Последњих десет година се бави истраживањем психологије човека. Њен рад прожима тема трансформације, којом тежи да утиче на перцепцију посматрача.

У склопу изложбе „Пет кругова – једна симфонија” налази се пет мапа већег формата.