Изложба Миливоја Костића до 12. јула у Ликовном салону

Изложба Миливоја Костића отворена је у понедељак 28. јуна у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 12. јула.                                                              

Виглед – уздизање

Полазиште за цртеже из циклуса „Виглед“ је реакција на проблем савременог човека, који се постепено изолује од свог изворног односа са физичким универзумом. Потискује се унутар себе и самопрогони у емотивне пећине…

Основа цртежа је надограђена фротаж техника. Систем стварања је обрнут у односу на класично третирани цртеж – започиње се прво од отиска и цртеж се гради постепено. Папир је, на почетку рада, у блиском додиру са неком природном, рељефном формом. Путем асоцијативног поступка, отисак добијен у природи, уобличава се у форме на граници фигуративног и апстрактног.

Финални цртеж је обликован онда када се достигне осећај унутрашњег испуњења. Процес рада је постепен и медитативан, као контраст начину живота у коме се славе брзина и хипер продукција. Веома је битна улога радозналог посматрача који може, кроз већ дате ликовне предлошке, да понуди своју верзију реалности и свему да властити, унутрашњи смисао. То је изазов сопствене надградње. Фасцинантно је колико један исти цртеж може да добије различитих интерпретација.

Облици на цртежима асоцирају и на елементе пећине – калцинисане украсе, високе сенке, измаштана бића, тајанствене отворе… Пећина представља и неистражене делове нас самих. Она је симбол сигурног места и уточишта.

Виглед је назив за отвор на таваници пећине кроз коју пролази сноп светлости. Симболично, представља проток светлости кроз таму. Он је један од облика позитивног искуства пренесен из света реалности „у свет уобразиљног виђења“. (К. Богдановић) Виглед се не дешава само на зиду пећине. Он сија у свакоме од нас.

Миливој Костић

                                                   

Миливој Костић

Рођен у Ваљеву 1971.

Дипломирао сликарство (професор ликовних уметности) у класи проф. Душана Тодоровића, на Академији уметности у Новом Саду.

Студије: Теорија уметности и медија на Универзитету уметности, Београд (код проф. Милоша Шуваковића, Косте Богдановића);

Члан Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) од 2001.

Сарадник ИОМ Канцеларије (ИОМ консултант), Београд, Олимпијског комитета Србије и Асоцијације за уметност и медије.

Предводио уметничке групе „Црни креч“ и „Виглед“.

Радио као професор ликовне културе, организатор уметничких активности осуђених лица, психосоцијални саветник (сертификован од стране Института за ментално здравље, Београд; Тависток клинике, Лондон; ИОМ, Рим), ТВ новинар и арт менаџер. Аутор и модератор уметничких и психосоцијалних радионица за младе.

Аутор више књига модерне и хаику поезије, укључујући: „Тамна страна беоњаче“, „Сила листа“…

Први 3Д (Street Art) анаморфни уметник у Србији.

Сарадник фестивала Street Art, Блумберг, Немачка и Urban Art, Амштетен, Аустрија.

Један од победника националног конкурса „Србија ствара – Од инспирације до дела“, за 2020. год. (УНДП)

Излагао самостално и групно на више стотина изложби у земљи и иностранству.

Изложбе и награде – више на: kosticm.blogspot.com

Од 2012. је у статусу самосталног уметника, добијеног од стране УЛУС-а и Градске управе за културу, Нови Сад.