IZLOŽBA „NOVI SVETSKI POREDAK“ ANE CVEJIĆ Kulturni centar Zrenjanina od 1. do 21. aprila

IZLOŽBA „NOVI SVETSKI POREDAK“ ANE CVEJIĆ Kulturni centar Zrenjanina od 1. do 21. aprila

Izložba „Novi svetski poredak“ likovne umetnice Ane Cvejić biće otvorena u zrenjaninskom Kulturnom centru OD 1. DO 21. APRILA.  Publici će se predstaviti 15 radova nastalih od 2017. do 2019. godine. U ovoj seriji crteža – slika, urađenih kombinovanom tehnikom u velikom formatu sa provokativnim imenom postavke, autorka je želela da  prepozna savremna značenja i pokuša da dešifruje emocije modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Kako se navodi, njena postavka je satiričan prikaz u vremenu u kojem stvara, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom. Snimak  otvaranja, razgovor sa umetnicom i autorsko vođenje kroz izložbu možete pogledati na FB strani KCZR od 12 časova.

 Reč autorke

O svojoj likovnoj celini, nazivu, konceptu, temi izložbe i sopstvenim likovnim interesovanjima autorka navodi sledeće:“Lice – veliki večiti kalendar istorije, od pračoveka do savremenog androgenog čovekolikog robota. Inspiracija, ogledalo, misterija, dekoder najtananije životne sile koja nije ništa drugo do esencija emocija. U ovoj seriji crteža – slika, kombinovane tehnike velikog formata, pod provokativnim nazivom „Novi svetski poredak“, želela sam da se izborim sa dešifrovanjem emocija modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Pokušavajući da hrabro uđem  u sve aspekte ljudske podsvesti, psihološki nadograđujem tu nepoznanicu svojim viđenjem lažne estetike koju je čovek sadašnjice sveo na odbrambeni mehanizam, sredstvo do cilja i  kopiju kičastog kvazi realizma.

Lica koja cratam  su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju. Ja se ne plašim reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću  makar na taj način  otkriti prava lica iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska je inperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata.

‘Novi svetski poredak’ je satirični prikaz vremena u kojem stvaram, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i  prirodnom. Moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja, oni se otvoreno keze u lice vremena i govore sami za sebe. Kao karikature ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske.” 

 Kraći biografski zapis

–          Izvod iz profesionalne biografije:

–          2000-2004.  Beograd, srednja muzička škola „Josip Slavenski“ odsek violina;

–          2007.  Upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo;

–          2009 – 2010.  Stipendista fonda za mlade talente „Ministarstva omladine i sporta“;

–          2012.  Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo;

–          2013.  Članica udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS) i u statusu Samostalnog umetnika.

 

–          Ana Cvejić je do sada održala oko 22 samostalne i učestvovala na preko stotinu grupnih izložbi, učesnica je likovnih kolonija,  radionica i dobitnica je dve likovne nagrade.

POSTAVKA ĆE BITI OTVORENA SVAKOG DANA OD 8 DO 21H.

PROGRAM SE ORGANIZUJE POŠTUJUĆI SVE PROPISANE I PREDVIĐENE MERE ZAŠTITE ZBOG PRISUSTVA VIRUSA KOVID-19.