Изложба скулптура „Фузија“ Сање Сремац од 18. маја у Ликовном салону

Изложба скулптура Сање Сремац биће отворена у понедељак, 18. маја у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и, уз прописане мере заштите, моћи ће да се погледа до 15. јуна. 

Фузија

Сања Сремац нас из изложбе у изложбу изненађује својом креативношћу и свежином идеја, а током последњих неколико година она успешно одржава баланс између квалитета и квантитета свог излагачког деловања. На врхунцу уметничке снаге и креативног набоја, са богатим изложбеним искуством на самосталним, секцијским и колективним поставкама, Сања је аутор који сваки свој излазак пред стручну јавност, публику и колеге доводи до савршенства, остајући верна свом аутентичном рукопису, препознатљивом ликовном изразу и стилу. Трагајући за новим комбинацијама форми, материјала и техникама израде, у процесу настанка сваке колекције радова, Сања у сваку нову поставку угради цело своје биће, своје емоције, тотално се предаје процесу стварања, својом инвентивношћу и маштом прескаче по неколико степеника прелазећи са високог на још виши врх на коме све пршти од фантастичне и нестварно добре енергије. И овога пута се њена основна идеја за изложбу врти око фузије и контраста, света око нас и ономе што је у нама самима. Њу интригирају и инспиришу везе и конекције између људи и природе, осећања и чула, процеси сједињавања и стапања, мириси и додири… Све скулптуре, панои, зидне и подне инсталације су израђене у техници каменине у врло смелим комбинацијама са песком, стаклом и металним елементима. Цела поставка је једна озбиљно припремљена и осмишљена игра форми, материјала и боја (црвена,црна и бела). Облици и симболи су пуни живота, материјали својим саставом, тврдоћом и компактношћу дају одређени моћни тон експонатима, а контрасти боја подсвесно утичу на посматрача и у нама изазивају различита емотивна стања. Називи радова („Точак”, „Вирус”, „Логореја “, Red holes, Repercussion, Waves, „Прочишћење“, Distance… ) нас још јаче увлаче у представљену иконографију (круг, точак, рупа, таласи, бодље, вирус…) и упућују нас на озбиљно промишљање о нашој стварности, о микро и макро свету на који нам Сања својим ликовним језиком указује.

Маја Шкаљац Станошевић, историчар уметности

 

Сања Сремац је визуелна уметница која се бави керамиком у облику скулптура и инсталација, спаја класичне и савремене стваралачке праксе. Рођена 1969. године у Београду. Завршила средњу дизајнерску школу. Дипломирала на ФПУД-у на одсеку керамика и стакло. Самостални уметник, члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Излаже од 1992. године, преко двеста жирираних групних изложби у земљи и иностранству. Учествовала на бројним колонијама, радионицама и фестивалима. Радови јој се налазе у приватним збиркама и установама културе. До сада је приредила 14 самосталних изложби. Поред керамике бави се дигиталним уметностима, води ликовну радионицу ,,Глинардина’’ за децу и одрасле. Живи и ради у Београду.