Изложба слика Љупке Ерг од 8. маја у Клубу „Трибина младих“

Изложба слика Љупке Ерг „Погледи“ биће отворена у среду 08. маја у 19.00 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће моћи да се погледа до 20. маја.  Конструкција слика Љупке Ерг заснована је на чврстом цртежу, благих варијација дебљина линије у црној боји. Простор између линија попуњен је обојеним површинама. При сагледавању слике стиче се утисак витража. Слике су у цртежу фигуративне, али са обојеним површинама са великим валерским распоном. Применом комплементарних боја облик нестаје, одлази у други план са благом асоцијацијом на радове Пола Клеа. Љупка при раду обојене површине у облику правоугаоника, квадрата и троуглова вредно ниже, марљиво и предано слаже као мозаик. Посматрајући процес рада на слици стиче се утисак да присуствујете ткању слике. Низање обојених површина полако ставља цртеж у други план, који ипак као гравитација држи експлозију боја заједно и одржава слику компактном. Богат колорит одаје унутрашњи темперамент уметнице.  Ако погледате слику у сегментима имамо апстрактан рад који има паралелу са радом  Јосипа Рубеса, с тим да он не користи, односно нема цртеж у црној боји. Својим радовима Љупка је оригинална, вредна и пре свега педантна уметница, односно стваралац. Ако пролазите кроз Руменку где ова уметница живи и ствара, препознаћете кућу ове уметнице, која је осликана као и њени радови.

Јан Агарски, академски сликар

Аватар (санскрт. avatāra: силазак). У хиндуизму то је отелотворење, инкарнација, земаљска појава божанства у лику човека или животиње. У садашњем, технолошком речнику термин користимо за назив слике или графичке фигуре којом корисник видео игре, форума, друштвене мреже и других платформи на интернету, представља себе у виртуалном свету. Аватари Љупке Ерг су могућа комбинација оба ова концепта. Као прво, то су бића која су се материјализовала у нашем свету из Љупкиног имагинаријума. У њима видимо божанства са нимбовима, ратнице и ратнике у оклопима, заштитнице нежног погледа, судије са свевидећим оком, краљице заводнице, пајаце и роботе стражаре. Ова армија фигура немо посматра нашу стварност. Наш свет који се константно мења невероватном брзином – развој технологије, промене у природи и животној средини човека и његовом односу према другим људима. Њихове очи одају радозналост, прекор, саосећање или индиференцију, осећања која нам наговештавају ауторкине емоције према сопственом окружењу. Са друге стране, они представљају њу, ауторку, али не у виду класичног аутопортрета помоћу ког можемо лако да је препознамо. Она се скрива у безброј различитих облика и карактера, показујући нам да у паралелној стварности може бити нешто друго, неко друго биће, приморавајући нас да тражимо детаље њених личних особина. Ове аватаре такође можемо протумачити и као било чије. Ако нису у виду самосталних фигура које су и физички закорачиле у наш простор, аватари живе у оп-арт окружењу искривљеног шаховског поља или у имагинарном поп-арт рајском врту. Њихова статичност је ублажена уз помоћ подлоге, која је привидно жива, помера се и дише. Поп-арт је инспирација и за раскошну иконографију аватара, мада су у њиховој декоративности видљиви утицаји многих епоха и култура, попут средњовековног фреско сликарства, афричке и абориџинске уметности, фолклора народа средње Европе и Балкана, као и ауторкиног личног, породичног наслеђа. Богатство боја и облика прикрива униформност аватара и шаље нам јасну поруку: различити смо али смо, у ствари, сви исти. То је заправо суштина Љупкине поруке. Сви имамо друго ја. Можда и треће ја, и четврто. Али за разлику од стварности, где имамо само једно тело тј. један облик, у имагинацији их можемо имати безброј. Пред нама је само неколико Љупкиних предлога. Понудила их је да располажемо са њима ако желимо, а они чекају да их изабере неко ко у њима види себе.

Марта Ђармати, историчар уметности

Биографија Љупка Ерг је рођена 10. маја 1978. године у Новом Саду. Дипломирала је графички дизајн у класи професора Бранислава Добановачког 2003. године на Академији уметности у Новом Саду. Члан је СУЛУВ-а од 2017. године. Бави се сликарством и муралом. Запослена је као професор ликовне културе у ОШ ”Свети  Сава” у Руменки. Излагала је на преко 50 групних изложби  у Новом Саду, Горњем Милановцу, Мајданпеку, Београду, Кисачу, Бачком Петровцу, Нишу ,Старој Пазови, Темерину, Карловцу (Хрватска). До сада је приредила пет самосталнх  изложби. Две у Новом Саду, једну у Руми, Кисачу и Темерину. Добитница је награде Сребрни екс Темпоре – на ликовном догађају поводом додељења титуле Европска престоница културе Граду Новом Саду за 2021/22. годину ДАРУМ. Године 2024. учествовала је на јубиларној 50. зимској ликовној колонији ЗИЛИК у Карловцу. Њени радови се налазе у приватним колекцијама у Хрватској, Словенији, Мађарској, Словачкој, Немачкој, Италији, Француској, Канади, Америци и Аустралији. ljupkaerg@gmail.com ergljupka.com Instagram Ljupka_Erg_Art