Izložba slika „Uvek drugi znaci“ autorke Kristine Ristić od 18. marta u Likovnom salonu

Izložba slika „Uvek drugi znaci“ autorke Kristine Ristić od 18. marta u Likovnom salonu

Izložba slika „Uvek drugi znaci“ autorke Kristine Ristić biće otvorena u ponedeljak, 18. marta 2019. godine u 19 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 8. aprila.

Slikarski opus Kristine Ristić nastao na iskustvima istorijske apstrakcije i slikarstva materije, od samih početaka fokusira se na istraživanje dijaloških formi u kontekstu ispitivanja mogućnosti prikazivanja određenih događaja, stanja sukoba ili interakcije između dva bića. Antropološko tumačenje predstavljenih likova odnosilo se na prikazivanje specifičnih fizionomija glava – portreta u situacijama koje nude mnogostruki retorički potencijal od refleksija individualnih iskustava do iskaza na temu statusa pojedinca i njegovog opstanka u savremenom društvu ili uodnošavanja sa okolinom i drugima (Ciklusi Strašila, Susreti, Razgovori, Približavanja nastajali u periodu 2006-2017). U formalnom smislu, inicijalna dekompozicija likova vodila je ka sve radikalnijoj redukciji koja nije, kako bi se očekivalo, transformisala predstave u apstraktne kompozicije, već je sačuvala svoja primarna organička svojstva u detaljima kao evokacijama izraza, pokreta ili komunikacijskih kodova…

Kristina Ristić je rođena 1973. godine u Beogradu. Diplomirala je (1995) i magistrirala (2000) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Radomira Reljića. Završila je specijalističke studije na Likovnoj akademiji u Atini 2008. godine u klasi profesora Hronisa Bocoglua. Član je ULUS-a od 1996. godine.

Izlagala je na sedamnaest samostalnih izložbi i na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj rad od kojih se izdvajaju prva (2008) i treća (2006) nagrada za slikarstvo Niš Art Fondacije, Nagrada za slikarstvo 39. Hercegnovskog zimskog salona (2006), Nagrada za slikarstvo iz fonda Bete i Riste Vukanovića (1995) i Nagrada za mali crtež iz fonda Vere i Petra Lubarde (1991).

Njeni radovi se nalaze u kolekciji Makedonskog muzeja moderne umetnosti u Solunu, Filip Moris – Niš Art Fondacije, Matice srpske i brojnim galerijskim i privatnim kolekcijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.