Изложба слика Василија Доловачког у вршачкој „Галеријани“

У галерији „Галеријана“ у Вршцу отворена је изложба радова академског сликара Василија Васе Доловачког. Доловачки је један од највећих сликара савремене српске фигурације који је имао преко 50 самосталних изложби.

Слике Васе Доловачког посматраче остављају без даха, а његове изложбе увек су добро посећене, као што је била и ова у „Галеријани“. Иако је Доловачки имао много самосталних изложби, ова у Вршцу је другачија јер је по први пут изложио и аквареле.

Од мртвих природа шарденовског призвука креће се ка људској фигури и специфичном природном амбијенту, оронулим фасадама и загонетним призорима који само привидно припадају непостојећем свету. Усамљеност и дубока медитација, статичност фигура и смиреност амбијента, само су неки од елемената којима Доловачки успоставља семантичку вертикалу своје уметности.

„Важно је ако се догоди да људи са ове изложбе понесу нешто драгоцено кући, неку нову енергију, уколико нека од ових слика и наредних дана позове на поновно виђење. Има пуно слика код којих познајем сваки квадратни сантиметар, али заиста кад год око има прилике да их поново види, оно их милује. Да ли је у питању оригинал или репродукција, увек уживам посматрајући их“, каже Василије Васа Доловачки.

„Васа Доловачки један је од најбољих сликара света“, рекао је академски сликар Томислав Сухецки и тако отворио изложбу радова великог уметника.

Он је додао да су ово слике које говоре саме од себи и да је свака један мали благи шамар нашем јефтином арчењу тог чудесног дара као што је живот.

У „Галеријани“ ни једнога тренутка није било недоумице кога би волели да угосте у свом простору, осим најбољег – сликара Васу Доловачког.

Изложба слика биће отворена све до 22. децембра. Осим ове изложбе гости „Галеријане“ увек могу да уживају у делима многих других сликара.

Ostavite odgovor