У КЦ Кикинда отворена изложба „Боје живота“

СОС Дечија села Србија, у сарадњи са Канцеларијом за младе Кикинда и Центром за омладински рад из Новог Сада, организовала су јуче отварање изложбе „Боје живота“, у Галерији Културног центра Кикинда, који је, као партнер овог догађаја обезбедио простор за одржавање изложбе. Изложба ће трајати до 15. децембра.

Радови приказани на изложби настали су на ликовним радионицама, које су СОС Дечија села Србија, у оквиру програма хитне помоћи избеглицама „Солидарност“, уз помоћ академског сликара Милоша Остојића организовала за децу и младе у Прихватним центрима Адашевци и Принциповац током априла 2017, као и на уметничким, креативним и окупационим радионицама које су СОС Дечија села Србија за избеглице организовала у Прихватним центрима Прешево, Кикинда и Обреновац током 2017. године.

Ауторке и аутори су различитих узраста и долазе из различитих земаља. Поред уметничких радова и цртежа, на теме попут апстрактног и акционог сликарства, мртве природе, портрета и маште, на изложби „Боје живота“ биће приказане и фотографије Абузара Соултанија, професионалног фотографа који долази из Ирана, као и плетене рукотворине, вајарски и радови урађени декупаж техником.

„Инспирацију проналазим у жељи за бољим и лепшим животом. Прилагођавајући се ситуацији у којој се налазим, све фотографије снимљене су мобилним телефоном“, каже фотограф Абозар Соултани, један од аутора.

Након изложбе, у периоду од 14 до 17 часова, организована је прва у низу активности, које Центар за омладински рад и ЈАЗАС Нови Сад спроводе у оквиру пројекта „Мобилни омладински клуб – подршка деци избеглицама и мигрантима“, са циљем побољшања положаја избеглица у Србији и неговања толеранције у локалним заједницама. Тако су, овог уторка, у оквиру простора Канцеларије за младе и Културног Центра у Кикинди, за децу и младе из Прихватног центра Кикинда и децу и младе из локалне заједнице организоване друштвене игре, радионица оригамија и музичке радионице.

Овакве активности у будуће ће се у Кикинди спроводити неколико пута месечно, а план је да се спектар активности прошири и на спортске, као и креативне радионице попут рада са глином и радионица језика.

„Идеја је била да то буде наш одговор на избегличку кризу.Желимо да кроз забавне и едукативне активности и омладински рад омогућимо да млади из домицијелног становништва и млади мигранти заједно провду време и упознају једни друге“, рекао је овим поводом Игор Стојиловић, омладински радник из Центра за омладински рад Нови Сад.

Ostavite odgovor