ИЗЛОЖБА „СТАРО И НЕСТАЛО ВОЋЕ СРБИЈЕ“

У просторијама Покрајинског завода за заштиту природе у Новом Саду, Радничка 20а, отворена је 29. септембра изложба под називом „Старо и нестало воће Србије“ а може се погледати до краја новембра. Аутор је Александра Савић, организатор Природњачки музеј у Београду у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе у Новом Саду. У реализацији су учествовали: Музеј Војводине, Етнографски музеј у Београду, Народни музеј Крагујевац и Пољопривредни факултет у Београду.

Изложбу прати и публикација у којој је дат илустрован приказ старих, аутохтоних сорти воћа Србије и аутентичне фотографије српског села. Основна идеја је да се представи богатство и разноврсност сорти, са циљем да се оне забележе и сачувају. Исто тако промовише се рурална баштина и традиционалне вредности.

Аутохтоне сорте су се гајиле на нашем подручју стотинама година, а данас полако нестају. Непознатог су порекла, донете миграцијама становништва током историје. Неке су се адаптирале на наше услове и стекле нове особине, друге остале непромењене а многе су настале на нашим просторима. На овој изложби представљене су 64 сорте аутохтоног и одомаћеног воћа.

Неки од ових назива нам звуче познато. Од јабука то су петровача, памуклија, ружица, фунтача, крстовача, кожара, будимка, колачара и друге. Од крушака јагодарка, видовача, илињача, петровчица, мирисавка, лубеничарка, стамболка, јарац, такиша, караманка, калуђерка, михољача, зимњача. Од шљива црвена ранка, пожегача, белошљива, округлица и друго воће нашег подручја.

Један део изложбе посвећен је употреби јабуке и шљиве у народним обичајима и традицији код Срба и изводу из старих књига 19. века из области воћарства. Видимо предмете из Музеја Војводине, који су припадали Србима, Мађарима, Словацима. На пример берач јабука из Чуруга и кљешта за калемљење. Разне врсте чутура, „буклије“ односно тиквице за позивање у сватове. Такође осликане тиквице за ракију или воду које су специјалном техником фарбане.

Организатор и модератор изложбе и ПР Завода је др Оливер Фојкар који је представио експонате редакцији Војвођанских. У Заводу се такође може погледати стална поставка односно Природњачка изложба, радним данима од 8 до 16 часова за групне посете, уз најаву и улазнице. За појединачне посете без присуства водича се не наплаћује улаз и могуће су од понедељка до суботе од 10 до 18 часова.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.