Kada vam trener zazvuči kao pokvarena ploča

Verovatno sam svima već dosadio sa određenim detaljima na treninzima, ali zaista, moj posao je upravo taj,da budem dosadan sa nekim detaljima, tačnije, 85% posla trenera je da obraća pažnju na detalje i nađe najbolje moguće rešenje za vas i vaš trening. Toliko sam „dosadan“, veoma dosadan da je došlo do toga da svaki put, kada se sagnem da podignem teg ili šipku sa tla, neko iz ekipe dobaci „stisni dupe!“ ili „ispravi leđa!“, uz smeh i odobravanje prisutnih, naravno. Sve je u detaljima! Znam, znam, otrcana fraza? Da li je tako? A ako je tako, zašto onda taj sat uz te cipele?, zašto te minđuše uz taj kaiš sa haljinom?, zbog čega karmin u boji laka za nokte?… detalji koje mnogo znače. Drugima ne, ali vama sigurno da, posebno kada neko primeti taj detalj. Upravo o tome ovde govorimo, sve je u detaljima, trener sluša vaše disanje,gleda kako hodate, kako stojite u hodniku pred trening, da li komunicirate sa ostalima iz grupe ili stojite sami sa strane, pita vas kako ste proveli dan, kako ste spavali, koliko ste vode popili, šta ste jeli i kada ste jeli, sve to radi, elegantno, uz osmeh, tako da se ne osetite kao na optuženičkoj klupi, a sve to ne radi zato što mu je dosadno, nego vas analizira i pokušava da ustanovi u kakvom ste stanju došli na trening i procenjuje koliko može da „izvuče“ iz vas na tom treningu.
Foto: Novak
„Stisni dupe!“ – signal kojim vam se skreće pažnja da obratite dodatno pažnju na zadnjicu, prilikom izvođenja vežbe koja može da vam povredi kolena ili lumbalni deo kičme. Sve je u zadnjici, ona vaš štiti od velikog broja povreda „Ispravi leđa“ – signal kojim vam se skreće pažnja da nije sve baš na mestu kada su leđa u pitanju. Koristi se kod izvođenja skoro svake vežbe, jer sa pogrbljenim leđima ne možete ništa da uradite, sem da vežete pertle ili počešete taban kada svrbi. Uvek ide uz „stisni dupe!“ „Grudi visoko“ – najčešće se koristi priliom izvođenja „mrtvog dizanja“ i „girevoy swinga“. Tako znate da je potrebno da isturite grudi prema napred, odnosno da „stojite visoko“ ispravljenih leđa. Na taj način se i ramena dodatno nameštaju u položaj koji je mnogo adekvatniji za izvođenje ovih vežbi.
Foto: Marko M/Novak
„Diši“ – disanje, ne možete bez disanja. Neki od nas mogu duže, neki kraće da zadrže vazduh, ali u nekom trenutku moramo disati ili padamo u nesvest, pa telo samo od sebe reaguje i nastavlja da diše, kada već vi niste. Koristi se u toku treninga, po potrebi, ima nekoliko različitih primena. Kada trener želi da vam nabaci potrebu i osećaj za pauzom, nekada i dva ili tri udaha samo, pre nego što nastavite mogu mnogo da znače. Kada želi da vam vrati glavu u trening, prilikom pojačanog umora ili jednostavno odlutate negde u toku samog treninga, ne fizički, samo psihički niste prisutni. Kada je potrebno da pojačate prisustvo kiseonika u organizmu, a trener ustanovi da plitko dišete kada bi trebali da „grabite“ vazduh punim plućima. Za Vas i Vojvođanske Vesti, Vladimir Tepavac, trener

Ostavite odgovor