Камерата Нови Сад и Александар Тасић 1. марта у Градској концертној дворани

ЗАПАД И ИСТОК

Реномирани градски гудачки ансамбл Камерата Нови Сад и Александар Тасић на кларинету чувеним делима великих композитора спојиће Исток и Запад. У петак 1. марта са почетком од 20.00 часова у Градској концертној дворани у Новом Саду чућемо композиције писане за кларинет и гудаче. У концерт вас уводимо познатом мелодијом дела Адађо за гудаче, оп. 11 (Adagio for Strings, op. 11) америчког композитора Семјуела Барбера. Након тога, слушаћемо Концерт за кларинет и гудаче (са харфом и клавиром) Арона Копланда, такође америчког композитора. Прожето лирским мелодијама и елементима џез стила, ово дело ће вас сигурно „померити из такта”. Концерт завршавамо Серенадом за гудаче у Ц-дуру, оп. 48 руског композитора Петра Иљича Чајковског, у којој ћемо чути форме сонате, валцера, романсе и фолклорног звука. Улаз на концерт је слободан. Добро нам дошли! Концерт се реализује у сарадњи са Културним центром Новог Сада. Покровитељ концерта је Град Нови Сад. Више о гудачком ансамблу Камерата Нови Сад можете сазнати на интернет страници: cameratanovisad.rs као и на званичним каналима ансамбла на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

Александар Тасић, кларинет Дипломирао је и магистрирао на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Николе Срдића. Усавршавао се код професора Рикарда Моралеса („Џулијард“ у Њујорку), Мајкла Колинса (Краљевска академија у Лондону), Мишела Арињона (Париски национални конзерваторијум) и Џима Огнибенеа (бас кларинетиста Метрополитен опере у Њујорку). Универзитет у Новом Саду му је доделио Изузетну награду за уметничку делатност. Свирао је на значајним фестивалима у Србији и иностранству, као што су Номус, Бемус, Међународна трибина композитора, Les Classiques de Villars, Фестивал и академија у Вербијеу и Reveries Musicales de Villars (Швајцарска), „Y4Y” (Банкок, Тајланд), Музички фестивал у дворцу Елмау (Немачка), Фестивал у Брегенцу (Аустрија), Охридско лето (Македонија), Фестивал у Гранади (Шпанија), „Мостарско прољеће” (БиХ), „А-Темпо“ и „КоторАрт“ ( Црна Гора) и други. Од 2000. до 2006. Александар Тасић је био соло кларинетиста Фестивалског оркестра у Вербијеу а од 2006. је стални члан Камерног оркестра овог фестивала на истој позицији. С овим ансамблом је наступао у свим значајним концертним салама света, под палицом славних диригената као што су Џејмс Левајн, Зубин Мехта, Кент Нагано, Волфганг Завалиш, Валериј Гергијев, Габор Такач Нађ, Клаудио Вандели и други. Снимао је за ТВ и радио-станице у земљи и иностранству (РТС, Би-Би-Си, АРТ ТВ, РАИ, Холандски радио 4, „Медици ТВ“). На Академији уметности у Новом Саду је редовни професор кларинета, а у истом звању ради и на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. Са гитаристом Зораном Крајишником је снимио компакт-диск BenRitmato e Deciso. Члан је и један од оснивача Трија „КоторАрт“ и Новосадског камерног ансамбла, с којима у различитим формацијама с истакнутим уметницима наступа у земљи и иностранству. Александар Тасић је представник аргентинске фирме за трске „Гонзалез” и америчке компаније за израду кларинета „Роyал Глобал”, а свира на инструментима модела Firebird.

  Камерата Нови Сад

„Бескомпромисна израђеност и поштовање традиције“ (Н. Живковић), те „музикалност којом парира реномираним европским оркестрима“ (И. Жебељан) особине су које ансамбл Камерата Нови Сад смештају у ред најуспешнијих оркестара нашег региона. Основан 1988. године под уметничким руководиоцем виолончелистом Иштваном Варгом и под именом Камерата академика, деловао је скоро две деценије, наступајући са најуспешнијим професорима и студентима Академије уметности Универзитета у Новом Саду. Године 2007. ансамбл обнавља виолончелиста Марко Милетић, који му, својом посвећеношћу, 2021. обезбеђује статус градског камерног оркестра и име Камерата Нови Сад. Овај оркестар, чије се чланство и даље делегира из редова Академије уметности, успешно изводи најзахтевнија дела класичног репертоара, али је веома посвећен и савременој музици, нарочито домаћих композитора. Неретко наступа и снима са престижним домаћим и светским солистима и диригентима. Камерата Нови Сад била је важан сегмент у кампањи Новог Сада за добијање титуле Европске престонице културе, а својим бројним програмима класичне музике и крос овер жанрова допринела је атрактивном имиџу града.

Камерата Нови Сад редовно наступа на фестивалу НЕО – Нови Сад, али и на свим важнијим фестивалима у региону као што су „Будва град театар”, „Охридско лето”, СОМУС, „Тартини 300”, Трст, Порторож. Уметнички руководилац оркестра је виолончелиста Марко Милетић чијим се залагањем Камерата Нови Сад позиционирала на културној мапи региона као високо квалитетан и перспективан ансамбл који поштује традицију, али стреми изазовима нових и неуобичајених програмских концепција.