Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Француска револуција кроз призму Марка С. Марковића“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Француска револуција кроз призму Марка С. Марковића” (27. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Овомесечна трибина представља логичан след претодне, на којој је начета тема промишљања Француске револуције из угла критичког односа. Слепчев говори о моментима које је иницирала сама Револуција а који су били погубни по само француско друштво, осрвћући се и на све оне идеолошке поставке које су генерисале тоталитарна друштва, пре свега мислећи на бољшевички терор. Док су на претходној трибини поменути аспекти били сагледани из угла савременика Француске револуције, британског аутора Едмунда Берка, данашње предавање у фокус ставља књигу Марка С. Марковића, емигрантског аутора који је у Србији мање познат. Поводом 200. годишњице Француске револуције Марковић је у јавности иступао са ставовима који су изузетно критички али веома утемељени. Књига „Истина о Француској револуцији“ састављена је од низа Марковићевих текстова насталих тим поводом. Слепчев настоји да публици представи једно савремено промишљање Револуције, француског терора и последица које је сама Револуција произвела, посебно апострофирајући оне аспекте који нису конвенционално доживљавани као позитивни и напредни.