КАНУ АВАНТУРА НА ТАМИШУ У БАНАТСКОМ ДЕСПОТОВЦУ

За посебну авантуру канадским кануима по реци Тамиш сазнали смо трагом прелепих фотографија на интернету. Привучени призором бистре реке у зеленилу околне шуме пошли смо на пут од осамдесетак километара од Новог Сада са циљем да сазнамо нешто ново и сами завесламо у овој лепоти. Наш саговорник, Велибор Митрић из Банатског Деспотовца је организатор једнодневног излета Кану авантура и сам ручно израђује кануе од различитих врста дрвета.

У разговору сазнајемо да је у Канади од давних времена кану сматран савршеним превозним средством јер су језера и реке били главни путеви за превоз робе. Због значаја за староседеоце и досељенике и развој државе, у Канади је кану икона, имају и музеј посвећен кануима. Код нас постоје пластичне или гумене копије, али традиционални канадски кануи су прво били од крзна, а садашњи дрвени имају традицију око 80, 90 година.

Велибор је био професионални спортиста, фудбалер а такође је и велики љубитељ веслања. Превеслао је, каже од језера Заовине до бачкомоношторског рита комплетно Србију, Рибничко језеро, Перућац, Саву, Тису, Дунав, Тамиш. Имао је жељу да направи традиционални канадски кану по оргиналном плану и технологији израде, по упутствима и шемама са интернета. Иако није по струци столар, он је у радионици у Банатском Деспотовцу успео да направи свој први а затим један по један досад двадесетак кануа. Не прави их серијски већ је сваки израђен ручно, другачији и уникатан, у комбинацији егзотичних врста дрвета јеле, смреке, махагонија и других.

Пошто је река на око два километра од села, а како Велибор каже као да је дизајнирана за кану, видео је да може да се бави и туризмом. Тамиш извире на Карпатима у Румунији и до Панчева где се улива у Дунав не пролази ни кроз један велики град. Зато спада у најчистије реке у Војводини. Има речних медуза и ракова што је показатељ чистоће воде. Не обали је бујна шума тополе и другог дрвећа и ово окружење је идеално за уживање у природи. Велибор је направио мали кану камп да људи кад дођу не буде то само веслање, већ да овде роштиљају, одморе, купају се и лепо проведу читав дан. Понекад је то пословни тим билдинг или прослава рођендана.

За програм кану авантуре користе се 4 кануа а остали које произведе су за продају. Има их у Зрењанину, Новом Саду, али већином иду у иностранство, Швајцарску, Немачку, Словенију. Поред употребне имају и уметничку вредност. Новосађани могу да погледају један примерак у кафе – брод и ресторану Цепелин на кеју где је окачен на плафону у затвореном делу. Кануи су израђени од више врста специјалног дрвета, потребно је оквирно два месеца, око 250 сати за израду једног. Све се то на крају пластифицира а затим лакира специјалним безбојним лаковима и тако истиче лепота дрвета. Лагани су за вожњу и управљање, теже око тридесетак килограма. Немају ограничен рок трајања, повремено се могу само мало ишмирглати и лакирати.

Велибор је средио понеко сломљено дрво након скорашњих олуја и заиста је пријатно у овој природној оази. Уз кратка упутства свако може брзо савладати вештину веслања, добити по потреби заштитни прслук и шешир и банатска авантура може да почне.

Текст и фотографије: Ивана В.