KINOPLOV BR. 2

KINOPLOV BR. 2

Šetnja počinje 26.09.2019. godine u 19.30h ispred Malog likovnog salona KCNS, Bulevar Mihajla Pupina 9, a projekcija će biti održana od 20h ispred knjižare „Bulevar Books“, Bulevar Mihajla Pupina 6.

„Kinoplov“ oživljava prizore Novog Sada iz sredine prošlog veka, donosi putovanje u vreme dok su ulicama grada još uvek saobraćali tramvaji. Filmski snimci zabeleženi kamerom članova Kino kluba Novi Sad su svedočanstvo kako se grad kroz vreme menjao i neprocenjiv dokument jednog perioda njegovog razvoja. Tokom šetnji kroz filmsku arhivu čućete i videćete priču o gradu koji se užurbano menja, o ljudima koji su snimali te filmove, kao i zašto je filmski amaterizam veoma važan segment kulturnog nasleđa.

U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem pedesetih godina, kako je izgledao centar grada tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave.

Biće prikazani filmovi:

Savest – Petar Latinović
Februar – Nada, Slavko i Čičak
Panonska ulica – nepoznat autor
Vežite se nemoćni – Rajko Rodić
Tačka – Petar Deđanski
Iš – Dragan Jović, Rade Kojadinović, A. Hrnjaković
Takmičenje mladi u saobraćaju 1975. – grupa autora
Fragmenti iz filmova nepoznatih autora

Za one koji su propustili prvi Kinoplov biće prikazani filmovi:

Petak 13 – nepoznat autor
U prolazu – Prvoslav Marić
Pomračenje sunca 1962 – Stevan Galetin

U slučaju da bude padala kiša nećemo šetati, a projekcija će se održati u prostoru knjižare.

„Kinoplov“ je deo projekta „Šetnje kroz nasleđe“ koji se realizuje u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.
Vidimo se!