„КЊИГЕ ГРЕЈУ“

Тема јубиларне, десете Новосадске размене књига, у складу са временом, била је „Књиге греју“. Одржана је у недељу, 15. децембра од 14 до 20 часова у културној станици Еђшег. Ова размена је већ постала добро позната љубитељима писане речи, тако да се број посетилаца, као и хрпа књига стално повећава. Да подсетимо, књиге се откупљују купонима, такозваним преразмишљонима. Систем бодовања се на основу сугестија корисника усавршава. У сваком случају у замену за једну вашу књигу добијате бар једну из библиотеке Преразмишљавања, а можете користити и купоне из претходних размена. Догађај се одржава сезонски а сваки пут постоји и пропратни програм. По обичају била је присутна акција Књигом до осмеха, односно куповина књига хуманитарним СМС-ом. По изјави носиоца акције Јовице Вукше, задовољни су прикупљеним средствима. Затим од 16 до 17 часова Клуб креативног читања за средњошколце, а од 17 до 18 часова Радионица израде украса од старог папира.
mde
Размена се спроводи у сарадњи са Младим истраживачима Србије, Центром за грађанско деловање, Народним парламентом и Покретом горана Војводине. Акција је суфинансирана кроз програм Млади су закон Министарства омладине и спорта Републике Србије.
mde
Судећи по посећености све је добро осмишљено у организацији портала за књижевност Преразмишљавање. Обједињује читалачку страст наших суграђана, економски фактор, као и хуманост. Практично и без много улагања могуће је увек имати довољно књига да нас угреју. За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.