Koncert akademskog hora Schola Cantorum iz SAD 18. maja u KC „Svilara“

Koncert akademskog hora Schola Cantorum iz SAD 18. maja u KC „Svilara“

U okviru nove platforme „Budućnost Evrope“, projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u subotu, 18. maja2019. godine, s početkom u 20 časova u Kulturnoj stanici „Svilara“ održaće se koncert akademskog hora Schola CantorumUniverziteta u Arkanzasu, koji je organizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.

Pored koncerta u Novom Sadu, ovaj američki hor će u okviru svoje turneje po Srbiji nastupiti i u Beogradu i Nišu. Hor predvodi Nikola Radan, muzičar iz Beograda, koji već duži niz godina živi i radi u SAD-u, kao profesor na Univerzitetu u Arkanzasu. Na repertoaru će se naći kompozicije Srbije i Balkana, kao i numere američkih kompozitora. Dirigent je Stiven Kaldvel (Stephen Caldwell).

Hor Schola Cantorum Univerziteta u Arkanzasu ima dugu i slavnu istoriju koja se proteže više od 50 godina i uključuje nastupe za predsednike i svetske lidere, nastupe na nacionalnoj televiziji i koncerte u nekim od najznačajnijh svetskih koncertnih prostora. Godine 1962. hor Schola Cantorum je postao prvi američki hor koji je osvojio evropsko polifono takmičenje, prestižnu nagradu Guido d’Arezzo na međunarodnom polifonijskom takmičenju u Arezu, u Italiji. Od tada, hor nastupa na nacionalnom i međunarodnom nivou i održava oko 20 koncerata svake akademske godine, izvodeći horske majstorije iz čitave muzičke istorije. Ansambl je pod dinamičnim vođstvom dr. Stivena Kalduela, koji je već sedam godina direktor za horske aktivnosti na Univerzitetu u Arkanzasu.

Članovi hora Schola Cantorum

P R O G R A M

 

Muzika Srbije i Balkana

Slavite Gospoda (Psalam 135)

Pravoslavna srpska pesma

*

Heruvimska pesma

Stevan Mokranjac (1856-1914)

*

Kozar

Stevan Mokranjac (1856-1914)

*

Sedna baba de večera

Makedonska narodna pesma, aranžman: Nikola Radan

*

Niška banja

   Srpska narodna pesma, aranžman: Stephen Caldwell

Perkusije: Cameron Suchy, Garrett Vogel, Scott Sewell

Solisti: Erin Horner, Ismaelena Serrano, Tori Rudolph, Sydney Fuqua

***

Američka muzika¹

Weep, o mine eyes     

John Bennet (1575-1614)

*

The Black Oak Tree

John Jacob Niles (1892-1980)

Solista: Kelsie Everett

*

If on this earth

Stephen Caldwell (2019)

*

When I fall in love      

Aranžman: Phil Azelton

*

Elijah Rock

Aranžman: Jester Hairston

*

Roll, Jordan, Roll

Aranžman: Stacey Gibbs

 

¹Američki kompozitori čija će se dela izvoditi:

John Jacob Niles je bio vodeći kompozitor američke narodne muzike. Stotine njegovih pesama su pomogle definisanju američke narodne muzičke scene u dvadesetom veku.

Jester Hairston je bio jedan od prvih značajnih aranžera afričko-američke duhovne muzike, žanra koji se razvio u južnim državama nakon građanskog rata.

Stacey Gibbs je savremeni kompozitor koji stvara novu duhovnu muziku za publiku 21. veka.

John Bennett je engleski kompozitor, a njegov madrigal „Suze u mojim očima“ je objavljen 1599. godine. U program je ubačen jer su prvi doseljenici u SAD stizali samo 8 godina posle izlaska ovog madrigala i to su uglavnom bili doseljenici iz Velike Britanije. Neosporno je da su takvi madrigali dolazili sa novim imigrantima i stvarali osnovu za početak američke rane muzike.