Концерт Камерате Нови Сад: CONCERTI PER DUE 29. априла у Градској кући

Градски камерни оркестар „Камерата Нови Сад“ вас позива на концерт серије Concerti per due који ће се одржати у петак 29. априла у 20 часова у Свечаној сали Градске куће.

Заједно са „Камератом“ ће наступати сјајни солисти Никола Алексић (виолина), Ерне Шван (виолина) и Немања Марјановић (виола). На овом концерту извешће се чак три Koncerta композитора Баха, Вивалдија и Моцарта, која су писана за два инструмента и оркестар, као и Моцартов Divertimento у Ф-дуру писан за оркестар.

Улаз је слободан. Концерт се организује у оквиру Музичког програма Културног центра Новог Сада, а под покровитељством Града Новог Сада. Спонзор концерта је болница ST MEDICA“.

 

Никола Алексић, виолина

Никола Алексић, рођен у Београду, виолину учи од своје шесте године (класе М. Ристић и А. Лебедински). С четрнаест година уписао је редовне студије Факултета музичке уметности у Београду у класи проф. Дејана Михаиловића, где је дипломирао и стекао звање магистра. Потом се усавршавао код проф. Игора Озима у Келну. Два пута је као солиста наступао на БЕМУС-у. Имао је низ реситала у Београду и другим градовима Србије. Наступао је у Немачкој, Француској, Словенији, Босни и Херцеговини, Швајцарској, САД, и као солиста с Београдском филхармонијом, Филхармонијом младих, Београдским камерним оркестром Мајстори гудачи, Симфонијским оркестром РТС, оркестром ФМУ, Уметничким ансамблом Војске Србије, Нишким симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом, Симфонијским оркестром Академије уметности из Новог Сада, Гудачима Светог Ђорђа и камерним оркестром Камерата Нови Сад. У току једне вечери је, као солиста, извео три ,,Б’’ концерта (Бах, Бетовен, Брамс) с Београдском филхармонијом. Снимао је за телевизију и остварио трајне снимке за Радио Београд. Запослен је као редовни професор на Академији уметности у Новом Саду. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Ерне Шван, виолина

Ерне Шван рођен је 5. 8. 1983. године у Зрењанину, где је завршио нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Академију уметности у Новом Саду уписује 2001. године у класи проф. Ирине Јашвили код које завршава основне и мастер студије. Добитник је многобројних награда на републичким и међународним такмичењима. Током студија је био стипендиста Републичког и Универзитетског фонда, као и организације Connection са седиштем у Лондону. Добитник је Награде Универзитета у Новом Саду за постигнуте резултате, Норвешке Краљевске стипендије за 2003/04. школску годину, као и стипендије за талентоване ученике и студенте са подручја Града Зрењанина. Током школовања усавршавао се на многобројним мајсторским курсевима у земљи и иностранству код еминентних професора као што су Дејан Богдановић (Италија), Дона Ли Крофт (Велика Британија), Иља Груберт (Холандија), Геза Капош (Мађарска), Јиржи Томашек (Чешка), и други. Ерне Шван делује као концерт-мајстор неколицине камерних и симфонијских оркестара и као прва виолина гудачког квартета Il belpase. Члан је Камерате Нови Сад од њеног реоснивања. Бави се педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду где је запослен као виши стручни сарадник на предмету Виолина.

Немања Марјановић, виола

Рођен је 1976. године у Београду, почео је да свира виолу 1991. године у класи професорке Татјане Петровић, у музичкој школи ,,Станковић”. Дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент докторских студија на Универзитету уметности у Београду. Постдипломске студије завршио је и у Мадриду, на Високој школи за музику Краљица Софиа (Escuela Superior de Musica Reina Sofia), у класи реномираног светског соло виолисте Жерара Косеа, у чијој класи је магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому Њеног Краљевског Височанства. Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику. Добитник је прве награде на Интенационалном конкурсу ,,Петар Коњовић”, у три етапе. Као солиста, наступао је са Симфонијским оркестром РТС, Ансамблом ,,Станислав Бинички”, Камерним оркестром ,,Орфеј”, Бањалучком филхармонијом, КГО ,,Душан Сковран” – чији је био петогодишњи члан на месту соло виоле; КГО ,,Корнелије”, где је такође деловао као соло виола, а уједно и један од оснивача.

 

Градски камерни оркестар Камерата Нови Сад основан је 1988. под окриљем Академије уметности у Новом Саду. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих оркестара на простору бивше Југославије, али се 1999. године гаси због ситуације у земљи. 2007. године поново виолончелиста, овога пута Марко Милетић, саставља оркестар, с идејом да настави традицију, коју је започео Варга. Од тада до данас под уметничким руководством Марка Милетића оркестар бележи велики број наступа са реномираном домаћим и страним солистима, попут: Стефана Миленковића, Романа Симовића, Жерара Косеа, Венди Ворнер, Иштвана Варге, Филипа Гринберга, Андреаса Отензамера и Дарка Буторца, и наступа на фестивалима и концертним сезонама широм региона. Неретко Камерата остварује сарадње и с уметницима ван света класичне музике, а неке од запаженијих су оне с рокерима Нелетом Карајлићем, Бајагом, Рамбом Амадеусом и певачем сведаха Божом Врећом, недавно и легендарном групом Енигма. Ансамбл добија најбоље критике у којима се често истиче упечатљивост израза, квалитет звука, али и програмски концепти које Милетић увек пажљиво саставља и тематизује. Концерти су често ангажовани (антиратни, еколошки, за родну равноправност, инклузивни). Први концерт-мајстор оркестра је Роберт Лакатош који важи за једног од водећих виолиниста своје генерације. Од прошле сезоне оркестар је и званично градски камерни оркестар и ради под окриљем Културног центра Новог Сада.