Концерт „Култура, љубав и народ“ 14. маја у Свечаној сали Градске куће

У оквиру програма музичке редакције Културног центра Новога Сада одржаће се концерт „Култура, љубав и народ“ који ће извести виолинисткиња Соња Калајић и пијанисткиња Бојана Димковић. Концерт ће се реализовати 14. маја 2024. године у Свечаној сали Градске куће са почетком у 19.00 часова. На програму ће бити дела Ђ. Тартинија, Х. Хименеса, С. С. Прокофјева, Ј. Сибелијуса, С. Калајић и А. Пијацоле.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Соња Калајић, виолинисткиња, рођена је 1977. године у Београду. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичких уметности у Београду, у класи професора Дејана Михаиловића. Њено делотворство се испољава у низу музичких и других уметничких домена. Поред виолине, наступа као извођач на тестери (једини солистички извођач на овом инструменту у земљи и шире) који је учила током боравка у Аргентини и извођач на кастањетама по виртуозној солистичкој методи Ема Малерас (Emma Maleras) коју је усавршила у Барселони 2011. Као солиста и члан камерних састава наступала је широм Србије и у иностранству (Аргентина, Француска, Шпанија, Грчка, Кипар, Црна Гора, Македонија, Румунија, Мађарска, Аустрија, БиХ). До сада је објавила солистички албум на тестери „Saw Friendly“ (Metropolis music, 2015.) три албум камерне музике: од тога два у издању Центра за музику Задужбине Илије М. Коларца („Како се слуша концерт – Историја од средњег века до бугивугија“ 2013. и „Како се слуша концерт – Бал романтичног света“ 2015) и један „Фауна Сацра“ за музичку кућу „Metropolis music“ 2020. Гостовала је на бројним албумима и компилацијама као извођач, коаутор и аранжер свирајући претежно на виолини али и другим инструментима. Учествовала је у остварењу бројних трајних снимака и музичких емисија за РТС2 РТС Музика, РТС Полетарац, Музичку телевизију Србије и Радио Београд. Током 2013. и 2014. године имала је и малу едукативну музичку рубрику „Звуковање“ у оквиру емисије „Све боје живота“ на РТС2 у којој је наступала и као наратор и као извођач. Аутор је музике за радио-драму „Поноћна Бајка“ (РТС Београд, 1999) и самостални аутор радиофонског дела „Ламент над Београдом“ (Ораторијум за рецитатора, мешовити хор, оркестар, писаћу машину и радиофонске ефекте) по истоименој песми Милоша Црњанског (РТС). Београд, 2002). Аутор је музике за радиодрамску минијатуру „Вилино коло“ (продукција: Next Game digital, 2021). Аутор музике за представе „Аналогије“ и „Кројцерова соната“, а имала је искуство глуме у три представе и на филму.  Чувени виолониста Немања Радуловић уврстио је Соњину композицију „Ватра сузе” на свом албуму „Journey East” 2014. у издању Дојче Грамофона. Соња је писала оригиналну концертну музику за најразличитије саставе: Метаморфозис оркестар, ИНК експеримент трио (Маримба, Ксилофон и бандонеон), клавирски дуо, дуо виолине и виоле, виолине и кларинета, за мешовити трио, квартет, квинтет и секстет оркестар и сим. У погледу педагошког рада, Соња је од 2001. године била асистент, а потом од 2007. до краја 2008. године виши асистент виолине и методике наставе професора Дејана Михаиловића и професорке Ирине Јашвили на Музичкој академији у Српском Сарајеву (Република БиХ) предавајући предмете Виолина, Читање с листа и Методика наставе. Од 2010. до 2012. радила је као професор виолине у МШ „Станковић“ у Београду да би након тога у јавности била присутна као слободни уметник.

 

Бојана Димковић води разноврсну каријеру као пијанисткиња, чембалисткиња и камерни музичар. Као тражени партнер, често сарађује са истакнутим појединцима и ансамблима. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду на позицији уметничког сарадника у оквиру Полиинструменталне катедре.

Концертни ангажмани укључују извођења у Словенији, Црној Гори, Италији, Ирској, Великој Британији, Норвешкој, Пољској и на Исланду. Издвајају се они у салама Wigmore Hall, Royal Festival Hall, St. John’s Smith’s Square, St. Martin-in-the-Fields, Royal Opera House, као и у Бакингемској палати. Појављује се на фестивалима Челтенам, Лондон Сити, Оксфорд лидер, Стив Рајш, Лондон Хендл, Фестивалу Пољске музике у Кракову, Љубљанском и бројним другим фестивалима. Редован је гост на свим значајним фестивалима у земљи од којих треба навести БЕМУС, БЕЛЕФ, Међународну трибину композитора, Фестивал Нео, Фестивал ране музике и Међународни фестивал чембала.

Као солиста, Бојана је наступала са ансамблом Die Kolner Akademie, оркестром Радија телевизије Србије, Гудачима Светог Ђорђа, ансамблима Тhe Early Music Experiment и New Trinity Baroque. Као камерни музичар и континуо извођач сарађује и са ансамблима Musica Antiqua Neoplantensis, Ренесанс, Оркестар Виртуози, Метаморфозис и Камерата Сербика. На мајсторским радионицама чест је гост у својству ментора и сарадника и то у склопу Београдске барокне академије и Аустријске барокне академије.

Као активни поборник нове музике, Бојана је члан оснивач Шумањски/Димковић дуа са баритоном Кшиштофом Шумањским који својим програмима публици успешно представља неоткривена и заборављена дела. Њихов албум Песме Сергеја Борткевича наишао је на позитивне критике делом и зато што представља први снимак овог репертоара. Такође, у претходних неколико година Бојана је учестовала у више од тридесет светских премијера од којих су многе биле посвећене ансамблу са челистом Ђорђем Милошевићем, активном дуу чија се извођачка активност у великој мери фокусирала на промоцију српских композитора.

Бојана Димковић је претходни носилац Henry Richardson награде, стипендиста фондације Wall Trust, победник такмичења Петар Коњовић и финалиста такмичења Kathleen Ferrier Awards и Royal Overseas League. Академску каријеру започела је на академији Guildhall School of Music and Drama као сарадник у настави (Fellow) на клавирској, а затим и катедри за историjско извођење. На Факултету уметности у Нишу била је изабрана у звање доцента на Катедри за камерну музику а претходно је на Катедри за клавир држала предмете Методика наставе клавира и Познавање литературе и извођаштва као наставник стручног предмета.

Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду при Катедри за камерну музику. По завршетку школовања у Персл школи за музичке таленте у Лондону, основне и вишеструке мастер студије завршила је на академији Guildhall School of Music and Drama.

www.bojanadimkovic.com

  Аутор фотографије: Бранко Исаковић                         Аутор фотографије: Немања Новаковић