KRUŠKA PODBACILA OVE GODINE

Rod krušaka u Srbiji ove godine je toliko podbacio da će velike fabrike, koje koriste ovu voćku za preradu, morati da uvoze ovo voće. 

Svetomir Stamenković, koji ima voćnjak koji se prostire na pet hektara u selu Banjica, kod Čačka, objašnjava da je rodila tek trećina u odnosu na prošlu godinu, a razlozi su prolećni mrazevi, kao i to što je kruška prošle godine prerodila.

Gotovo svi voćari iz ovih krajeva krušku viljamovku predaju Takovu iz Gornjeg Milanovca, koji je dalje prerađuje za prepoznatljivu voćnu rakiju ovog proizvođača. Otkupna cena je ista kao i prošle godine, 34 dinara plus PDV za kilogram.

– Prošle godine sam ubrao osam vagona, a ove godine tek 2,7 vagona sa oko pet hektara. Rod i kvalitet dodatno je uništio grad, koji je u dva navrata tukao čačanska sela. Da nije Takova, mi voćari ne bismo imali kome da prodamo krušku, jer oni ne traže prvu klasu, pošto je prerađuju – kaže Stamenković.

Dodao je da je rod podbacio i u okolnim državama, pa je tako imao ponudu da krušku proda u Bosnu i Hercegovinu, po neznatno višoj ceni. Kaže da je bilo zainteresovanih kupaca i iz drugih zemalja za izvoz, ali zbog lošeg kvaliteta ove godine ne veruje da će išta završiti na inostranom tržištu.

Menadžer kompanije Takovo Aco Lukić navodi da je otkup počeo prošle nedelje, ali da je odmah bilo primetno da ovogodišnji rod neće zadovoljiti potrebe fabrike. Stoga će morati da uvoze krušku, kako bi popunili kapacitete fabrike, ali se još ne zna iz koje države.

Izvor: Novosti