Medijska koalicija: Er Srbija da prestane sa diskriminacijom medija

Kompanija Er Srbija, koja se nalazi u većinskom vlasništvu države, naložila je zaposlenima da vode računa o novinama koje su dostupne klijentima. Posebno je naglašeno da se sklone nedeljnici NIN, Vreme i Nedeljnik.

Televizija N1 je imala uvid u poruku koja je stigla zaposlenima.

Foto: N1

Na pitanje N1 zbog čega je navedena štampa nepoželjna za posetioce „Lounge“-a, iz kompanije Er Srbija kažu da par godina nemaju ugovore o kupovini i distribuciji ni sa jednim od navedenih magazina.

-Izdanja sa kojima imamo ugovor, baš kao što je slučaj i sa kioscima, imaju jasno definisane pozicije. Zbog toga i nismo imali pravo da izlažemo pomenuta izdanja u policama gde stoji štampa u našem Salonu na aerodromu. Naš Salon ima samo ugovore sa Novostima, Blicom, Alo i Srpskim telegrafom. Od mesečnika imamo jedino izdanja poput Sveta kompjutera, Glorije, Politikinog zabavnika- navedeno je u odgovoru za ovu televiziju.

Ovim povodom oglasila se i medijska koalicija, koja odluku ove avio kompanije smatra još jedan primerom cenzure i diskriminacije medija. Oni smatraju da je u pitanju politička odluka, iza koje stoje predstavnici vlasti.

-Sa jedne strane, Er Srbija zabranjuje medije koji imaju kritički otklon prema vlasti i ozbiljan medijski sadržaj. Sa druge strane, promoviše šampione u kršenju novinarskog kodeksa, koji predstavljaju sramotu za novinarsku profesiju, poput tabloida Alo i Srpski telegraf- navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Podržale su ih i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, onlajn medija i Lokal pres.

Medijska koalicija zahteva od Er Srbije da odmah prestane sa cenzurom i diskriminacijom medija, ali i da objavi sve ugovore koje ima sa izdavačima medija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.