Милошевић: Снажне српско-мађарске књижевне релације

Покрајински секретар за културу,

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић поздравила је данас  учеснике програма који су организовани на штанду наше земље на 25. међународном салону књига у Будимпешти, на којем је Република Србија почасни гост.

Организација програма на штанду Србије поверена је Матици српској, а данас су у фокусу биле српско-мађарске књижевне и преводилачке релације. Цитирајући есеј који је 1919. године, поводом смрти великог мађарског лиричара Ендреа Адија, објавио Милош Црњански, Милошевићева је нагласила да и он сведочи и о трајању српско-мађарских књижевних веза, и о узвишеној мисији коју књижевност има.

 „Кад Црњански каже да је на нама да знамо Адијево име, јер је оно узрок свему добром, хуманом, културном и отменом у новој мађарској књижевности, он нам, заправо, говори о суштини књижевности саме. И о универзалним вредностима које она и сам живот који одсликава, у себи носе. И које, саме по себи, не знају за границе. Ни када, згуснуте у речима, долазе са српске, ни када стижу са мађарске стране, ни када нам их доносе књиге написане на било којој другој тачки наше планете“, додала је она.

Отуда је, према њеним речима, веома важно и данашње представљање наших писаца чија су дела превођена на мађарски, али и оних који су њихова дела превели на мађарски „и тако омогућили да она буду доступна и мађарским читаоцима“.

 „То није важно само због вас и ваших читалаца, него и свих нас које, оним што радите, заправо представљате и овде, данас, и у другим земљама, на другим, сличним манифестацијама“, додала је она.

 У Будимпешти су, иначе, данас представљени Владимир Кецмановић, Ласло Блашковић и Драган Великић, а Милошевићева се посебно осврнула и на чињеницу да је управо Матици српској поверена организација програма на штанду Републике Србије.

 „Чак и да није реч о манифестацији која се одржава у Будимпешти у којој је наша Матица, стицајем историјских околности, давне 1826. године и основана, најстаријој српској књижевној и научној институцији та част свакако припада и она ће је, уверена сам, понети и изнети на начин на који све оно што јенајузвишеније у нашем народу носи већ готово два века“, закључила је она.

 У име Скупштине АП Војводине поздравне речи учесницима програма на штанду Републике Србије упутио је председник Иштван Пастор, док се као домаћин националног штанда обратио председник Матице српске др Драган Станић.

Ostavite odgovor