МИРОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „САН НЕОЛИТСКЕ НОЋИ“ У МУЗЕЈУ ВОЈВОДИНЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је вечерас у Музеју Војводине изложбу „Сан неолитске ноћи“, која представља богато археолошко наслеђе наше земље и сведочи о животу људи током неолитског периода. 

Аутори изложбе су мр Лидија Баљ и Андреј Старовић, а заједнички је организују Музеј Војводине и Народни музеј Србије, у оквиру програмског лука „Тврђава мира“ Европске престонице културе. 

Према Мировићевим речима, доба неолита ће бити оживљено низом артефаката непроцењиве вредности који сведоче о времену од пре готово десет миленијума, али и применом најсавременијих технологија којима ће, између осталог, сасвим реалистично бити оживљен наш далеки прапредак, становник Лепенског Вира. 

„Изложба ′Сан неолитске ноћи′ представља дуго и фантастично вишемиленијумско путовање у прошлост, у време мира, заједништва и стваралаштва уз прожимање различитих култура, путовање које ће битно проширити наша знања“, рекао је председник Мировић. 

Он је истакао да је изложба истовремено и путовање које ће нам показати да смо баштиници веома старих цивилизација и то на самом извору њиховог настанка на планети што, како је истакао, нашу одговорност за прошлост и очување наслеђа усмерава и према будућности и опстанку нашег савременог стваралаштва. 

„Зашто баш ова и оваква изложба у програму Европске престонице културе? Шта је ту европски ако се говори о неолиту на нашим просторима? Одређујући то термином старе – прве Европе, чувена литванска архелошкиња Марија Гимбутас дефинисала је чињеницу коју многи од нас не знају. Зато смо желели да изложбом ′Сан неолитске ноћи′ коначно то откријемо, не само посетиоцима из целе Европе, него и нама самима”, навео је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић. 

Директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић рекла је да изложба представља једно од најинтересантнијих праисторијских раздобља, да нам даје прилику да се сусретнемо са предметима, обичајима и веровањима из тог доба, те да упознамо дане и ноћи неолитских заједница. 

Директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац рекла је да поставку чини више од 180 предмета непроцењиве вредности, који се данас чувају не само у Музеју Војводине и Народном музеју Србије, већ и у Музеју града Београда, Народном музеју у Смедеревској Паланци, Завичајном музеју у Јагодини, Музеју металургије и рударства у Бору, Археолошкој збирци Филозофског факултета Универзитета у Београду и Истраживачкој станици „Петница“. 

Она је навела да први пут од 1968. године отварамо свеобухватну изложбу која се бави неолитом, те да се захваљујући сарадњи са националном платформом „Србија ствара“ на изложби налази реалистичан модел главе становника Лепенског Вира од пре 10.000 година, који је дело тима проф. др Софије Стефановић, као и његово лице, оживљено помоћу савремене метахјуман технологије.