НА ХОРГОШУ ОТКРИВЕНО 9 МИГРАНАТА

НА ХОРГОШУ ОТКРИВЕНО 9 МИГРАНАТА

Покушаји миграната да илегално пређу границу не смањују се ни почетком септембра, па су тако цариници 6. септембра 2019. године, само током преподнева на граничном прелазу Хоргош открили 9 илегалних миграната скривених у разним товарима.

Захваљујући мобилном скенеру већ око 7 часова у товару делова за котлове уочено је неколико људских силуета. Цариници су одмах отворили товарни део камиона домаће фирме која је поменуту робу превозила ка Белгији и у њему затекли тројицу Авганистанаца који су на тај начин покушали да стигну до ЕУ.

Једва да је прошло сат времена када су цариници и у камиону превозничке фирме из Новог Пазара приметили да контуре виђене на скенеру не одговарају пријављеној роби. Било је очигледно да се поред детрџента који је упућен у Немачку у истом товару налазе и људи. Када су отворили приколицу шлепера, цариници су у товару затекли још тројицу Авганистанаца.

Искусни службеници који годинама раде као оперативци на мобилним скенерима Управе царина убрзо су уочили и трећи камион у коме су се сем робе налазили и илегални мигранти.

Пар минута после 11 часова на излазној страни прелаза Хоргош нашао се и камион превозничке фирме из Београда који је превозио стаклене тегле. Снимак са скенера је показао људске силуете између палета натоварених стакленим теглама чије је крајње одредиште такође требало да буде Немачка. Отворивши товарни део камиона откривена су још тројица Авганистанаца, што значи да је за само неколико преподневних сати на прелазу Хоргош откривено чак 9 миграната. 

Царински службеници који раде на најфреквентнијим прелазима ка ЕУ се свакодневно суочавају са бројним покушајима миграната да неопажено пређу границу скривајући се у најразличитијим товарима робе, па је тако од почетка 2019. године у тој намери спречено готово 950 људи.