Нови Сад – светски првак у зимском бициклирању

Нови Сад је победио на светском такмичењу за град са највише људи који зими иду бициклом на посао или у школу. Ову награду освојило је 1393 Новосађана, од којих је 115 ученика. Пријатељско такмичење под називом Winter Bike To Work Day траје већ неколико година међу бициклистима широм света, сваке године постаје популарније, а награду осваја град чији су становници најактивнији – који се пријаве на истоименом сајту. Удружење грађана Новосадска бициклистичка иницијатива потрудило се да анимира Новосађане да се пријаве на такмичење и на тај начин популаризује зимску вожњу бицикла.

Проглашење је било на Конгресу зимског бициклизма (Winter Cycling Congress) у Москви, када је Новосадска бициклистичка иницијатива добила Winnie награду, односно проглашена је за најбољу волонтерску организацију.

Претходних година им је титула измицала, али овог пута су решили да победе. Снагом воље и ентузијазмом чланова Новосадске бициклистичке иницијативе, око 1.400 суграђана укључило се у такмичење, а вероватно је још много више њих и чуло за Winter Bike To Work Day.

Ове године у такмичење су се укључиле и школе са својим ученицима, а ти гласови били су пресудни у трци за светског првака. Конкуренција је била јака – иза Новог Сада је Денвер са 1165 бициклиста, па Боулдер са 817 и Загреб са 621 учесником.

Ostavite odgovor