U slavu gospođe kobasice

U banatskom malom selu, Belom Blatu danas je održana 5. manifestacija posvećena rado viđenom proizvodu na banatskim trpezama – kobasicama.
foto: mr Dejana Pataki
Hladan dan nije zaustavio posetioce. Previše ih je bilo za ovako malo mesto, svaka ulica je bila zakrčena automobilima i autobusima. Oko podneva se nije moglo ni ući, ni izaći iz ovog mesta.
foto: mr Dejana Pataki
Pored kobasica bilo je tu i svih ostalih mesnih proizvoda. Miris topljenih čvaraka se upio svakome pod kožu. Ali kobasice su ipak glavne. Kratke, dugačke, mrsne i nemasne, sveže i dimljene, ljute i slane. Od mešanog mesa i  specijalizovane. Takođe,  vrlo su zapažene i nešto skuplje kobasice od jazavca, zeca, ribe i manguljice, i to u varijantama sveže i dimljene, pa ko voli nek izvoli.
foto: mr Dejana Pataki
Bilo je i za zaliti, kuvanog  vina i rakije, pa još i probati i kući poneti. Zatim slatkiši, posle vrućih kobasica, svilene bombone, ćeten alva, kretoš i ostali uobičajeni vašarski program. Suveniri i starozanatski proizvodi, svega beše. Hleba, masti i paprike, obično na ovakvim manifestacijama, dele posetiocima i tako privlače kupce, ali beloblaćanska manihestacija je hleb namazam mašću prodavala za 50 dinara po parčetu. Pa gde će im duša? Sve u svemu, vredelo je biti danas u Belom Blatu na tradicionalnoj Kobasicijadi, pa do sledeće godine – veliki pozdrav.   Za Vojvođanske vesti: Dejana Pataki    

Ostavite odgovor