U slavu gospođe kobasice

U banatskom malom selu, Belom Blatu danas je održana 5. manifestacija posvećena rado viđenom proizvodu na banatskim trpezama – kobasicama.

foto: mr Dejana Pataki

Hladan dan nije zaustavio posetioce. Previše ih je bilo za ovako malo mesto, svaka ulica je bila zakrčena automobilima i autobusima. Oko podneva se nije moglo ni ući, ni izaći iz ovog mesta.

foto: mr Dejana Pataki

Pored kobasica bilo je tu i svih ostalih mesnih proizvoda. Miris topljenih čvaraka se upio svakome pod kožu.

Ali kobasice su ipak glavne. Kratke, dugačke, mrsne i nemasne, sveže i dimljene, ljute i slane. Od mešanog mesa i  specijalizovane. Takođe,  vrlo su zapažene i nešto skuplje kobasice od jazavca, zeca, ribe i manguljice, i to u varijantama sveže i dimljene, pa ko voli nek izvoli.

foto: mr Dejana Pataki

Bilo je i za zaliti, kuvanog  vina i rakije, pa još i probati i kući poneti.

Zatim slatkiši, posle vrućih kobasica, svilene bombone, ćeten alva, kretoš i ostali uobičajeni vašarski program.

Suveniri i starozanatski proizvodi, svega beše.

Hleba, masti i paprike, obično na ovakvim manifestacijama, dele posetiocima i tako privlače kupce, ali beloblaćanska manihestacija je hleb namazam mašću prodavala za 50 dinara po parčetu. Pa gde će im duša?

Sve u svemu, vredelo je biti danas u Belom Blatu na tradicionalnoj Kobasicijadi, pa do sledeće godine – veliki pozdrav.

  Za Vojvođanske vesti: Dejana Pataki    

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.