Новинарска асоцијација Русина

Новинарска асоцијација Русина – НАР је крајем децембра завршила прву фазу пројекта Русински портал културе постављањем 32 биографске јединице Русина који су својим деловањем оставили значајан траг како у русинској заједници тако и у ширем окружењу.

Биографске јединице су постављене на сајт nar.org.rs i доступне су на русинском и српском језику. У овој фази највећи број биографских одредница са библиографским подацима, се односи на знамените Русине који су деловали почетком XX века и имали пресудан значај на буђење националног идентитета своје заједнице.

Тим пројекта Русински портал културе је међу биографским јединицама уврстио и значајан број припадника русинске заједнице који су обележили другу половину XX века и то на плану науке, културе и спорта.

Међу таквима су архитекта Павле Жилник, вајар Стеван Боднаров, композитор Иван Ковач, академик Јулијан Тамаш, професори новосадског универзитета др Мирослав Планчак и др Јулијан Малацко, глумица Ирена Колесар, глумац Драген Колесар, књижевник Ђура Папхархаји, писац и преводилац Ђура Лаћак.

Русински портал културе је прва дигитална платформа којом се жели на једном месту објединити русинско духовно стваралаштво. До краја овог пројекта којег су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Буџетски фонд за националне мањине, биће постављено још педесетак биографских јединица.

Ostavite odgovor