Изложба „Добровољци средњег Баната у Првом светском рату“

Изложба је приређена поводом обележавања годишњице ослобођења Великог Бечкерека у Првом светском рату 1918. године.

Ауторка изложбе је Владислава Игњатов, кустос историчар зрењанинског Народног музеја, а изложба представља допринос култури сећања и памћења на славне и тешке догађаје из Великог рата, али превасходно сећање на добровољце, људе који су се у српској војсци нашли по сопственом избору из патриотских, родољубивих и националних побуда.

фото : Народни музеј Зрењанин

То је уједно и подсећање да су и Срби из средњег Баната дали знатан допринос победи српске војске у Првом светском рату, националном ослобођењу, као и уједињењу српског народа и стварању југословенске државе 1918. године.

Поставка обухвата 29 паноа и говори о добровољцима средњег Баната, како онима који су до Првог светског рата живели на овим просторима, тако и добровољцима из Босне, Херцеговине, Лике, са Кордуна, из Баније и Црне Горе који су због својих заслуга у рату добили награду такозвану добровољачку част – обрадиву земљу, на простору Средњег Баната.
фото : Народни музеј Зрењанин

Такође, у оквиру програма обележавања празника Града у Холу Народног музеја Зрењанин у петак 17. новембра у 17:30 часова биће отворена изложба интарзија аутора Илије Мркајића из Војводе Степе. Изложба представља портрете значајних личности из Првог светског рата као што су: Милунка Савић, Војвода Бојовић, Војвода Мишић, Степа Степановић и други.

Изложба „Добровољци средњег Баната у Првом светском рату“ ће бити доступне публици до 15. децембра 2017. године.

Ostavite odgovor