ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Члан Градског већа за социјалну заштиту
Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Тихомир Николић присуствовао je обележавању Светског дана особа са Дауновим синдромом који организујеУдружење за подршку особама са Дауновим синдромом из Новог Сада у ШОСО „Милан Петровић“.Специфичност овог дана је и то што се широм света грађани позивају да облачењем различитих чарапа покажу своју различитост и на тај начин пруже подршку особама са Дауновим синдромом.

-Светски дан особа са Дауновим синдромом обележава се од 2006. године са циљем да информише јавност овој теми. Ове године се обележава под слоганом „Мој допринос заједници“. Овај слоган наглашава да особе са Дауновим синдромом са свим својим могућностима, али и неким ограничењима, имају право да у потпуности буду укључене у рад заједнице. Изузетно је важно да сви заједно скренемо пажњу јавности на особе са Дауновим синдромом, и да пре свега утичемо на смањивање дискриминације. С друге стране, правилним односом према таквим људима, у смислу једне подстицајне климе, како у породици, тако и шире, позитивно делујемо на њихов развој и уклапање у друштвену средину- рекао је Тихомир Николић и додао да Град Нови Сад настоји да у пуној мери пружи подршку свима који сe баве обезбеђивањем бољих услова за живот особама којима је потребна додатна подршка.

Сваке године Удружење обележава овај дан приредбом и презентацијом предузетих активности, а појединцима и установама који су подржали рад Удружења уручују захвалнице.

-Током целе године организују се различите активности у просторијама Удружења као што су креативне радионице, часови плеса, часови физичке активности, затим предавања са циљем унапређења здравља, превентивни прегледи, радионице унапређења животних вештина, гостовања стручњака из различитих области, али и журке, прославе рођендана чланова Удружења и сл. Удружење подстиче активности у заједници, као што су рекреација на базену, посете културним и спортским дешавањима, организовање излета и вишедневног едукативног кампа без пратње родитеља. У издању Удружења припремљено је више брошура и књига, посебно су значајне збирка песама „Песме“ аутора Светозара Пантелемонова и књига „Слушај ме кад ми се прича“- рекла је у име Удружења Барбара Адам и додала да у ће понедељак 26. марта у Футошком парку с почетком у 16.00 часоава бити одржана трка „Трчи са мном, а не за мене“ коју организује Клуб студената специјалне едукације и рехабилитације и позвала све заинтересоване да учествују у њој.

Ostavite odgovor