Гај је протекле суботе, на Преображење, мирисао на најбољу рибљу чорбу, али на најлепше ђаконије банатске кухиње. Уз то, селом је „продефиловало“, по речима организатора Емила Хмерлиша, око 2.500 људи – што учесника, што гостију 12. по реду „Гајачког котлића“, такмичења у припремању рибље чорбе, најмасовније и најорганизованије манифестације тог типа у региону. Међу више од 170 кувара-такмичара, по мишљењу овогодишњег жирија издвојила се као најбоља чорба коју је припремио Душан Гавриловић Гавра из Панчева. И друго место је припало Панчевцу, Браниславу Јовановићу Брани, док је „бронзу“ освојила једина дама међу победницима, Славица Бошков из Баваништа. Четврти је био Зоран Цвејић из Дрмна, док је пето место припало Дамиру Филиповићу из Гаја.
Организатори су се побринули да не буде ни тренутка „празног хода“ док траје кување чорбе, па су посетиоци манифестације могли су да уживају у програму на отвореној сцени – представило се шест КУД-ова: домаћини из Гаја, затим из Ковина, Делиблата, Мраморка, Баваништа и Сакула. Такође, домаћице и удружења жена са територије ковинске општине представиле су и понудиле на штандовима најлепше укусе банатске кухиње, као и ручне радове, сувенире, производе занатлија. Они који воле ликовну уметност, могли су у Дому културе Гај да посете изложбу слика Розалије Суњог. А након проглашења победника, сви су уживали у звуцима доброг рока – наступио је београдски Tribute band Bijelo dugme.
Да је 12. „Гајачки котлић“ био веома успешно организован, у сјајном расположењу свих, најбоље говоре фотографије које су нам доставили организатори манифестације, коју је с правом подржала и општина Ковин.
Извор: Општина Ковин