ОДРЖАН КОНГРЕС СВЕТСКЕ ТАМБУРАШКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ТРАДИЦИЈУ ЧУВАЈУ ОНЛАЈН

КОНГРЕС Светске тамбурашке асоцијације, чије је седиште у Новом Саду, ове године је први пут због сложене епидемиолошке ситуације одржан путем друштвених мрежа, онлајн, у живом преносу уз наступе 15 предавача и више од 100 учесника са свих мердијана. По речима Данила Нинковића, генералног секретара те асоцијације, одржан је континуитет неговање и афирмације тамбурашке музике и културне баштине а теме предавача биле су занимљиве, богате и везане за унапређење тамбурашке праксе.

– Наставили смо са истинском афирмацијом тамбурашке музике кроз едукацију, интерпретацију и медијску подршку. Учествовали су стручњаци из Србије, Хрватске, Израела, Словеније, Аустрије, Канаде и САД, имали смо садржајну видео конференцију и велики број пратилаца широм света, да се упознају са новим стремљењима у очувању традиције- рекао је Нинковић.

По речима др Јована Пејчића, председника Светске тамбурашке асоцијације, веома је значајно да чувари традиције у доба пандемије, која ограничава и време и простор, нису застали.

– Напротив, наставли смо са нашом културном мисијом, пре свега окупљањем прегалаца у свим областима уметности, од музике до филма и ликовњака, овај пут, наравно, користећи средства масовних комуникација савременог доба. Јасно је да таквим приступом водимо рачуна и доприносимо смиривању епидемиолошке ситуације и уједно одржавамо манифестације које имају одјека на друштвеним мрежама и у медијима. Сматрамо да је то у овим тренуцима неопходно –каже Пејчић.

На Конгресу су промовисане чак четири нове стручне књиге: др Марк Фори (САД),„Сагласје традиције и културе у тамбурашкој музици Војводине“, Зоран Кнежев (Нови Сад) „Тамбурашке приче из давнина“, Дејан Томић (Нови Сад) „Институцијализација тамбурашке музике – књига о Исидору Хаднађеву“ и др Марија Думнић- Вилотијевић (Београд) „Историја староградске музике у Србији“.

Од предавача, Ратко Шоћ (Врбас), угледни сликар и аутор чувене песме „Осам тамбураша с Петроварадина“ причао је о свом стваралаштву, Фрањо Баторек (Хрватска) о „Тамбури у условима коронавируса“, Данило Нинковић (Нови Сад),“Медијска афирмација тамбурашке музике“, Мр Зоран Мулић „Уметност тамбуре као амалгам прожимања различитих култура“, Бојан Тренкић , „Неформална едукација тамбураша у Војводини“, Милош Аврамовић „Нетрадиционални тамбурашки репертоар“, Душан Михалек (Израел) „Тамбурашка опера Амброж и Катарина“, Синиша Леополд (Хрватска) „Тамбурашка музика на академском нивоу образовања“ и др Јован Пејчић, „Тамбура и традиција у функцији туризма“.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

У оквиру петог Конгреса Светске тамбурашке асоцијације уприличена је и изложба слика насталих на овогодишњој ликовној колонији „Тамбурица фест 2020“ у фоајеу хотела „Нови Сад“. По оцени мр Данила Вуксановића, програмског директора Галерије Матице српске, приказан је тренутни пресек ликовне сцене уз учешће уметника различитог сензибилитета и израза у поставци овогодишњег селектора, Слободан Бајића, новинара. Дела Ратка Шоћа (Врбас), Данила Вуксановића, Зорана Јањетова, Мирослава Новина (Нови Сад), Жарка Ђукића (Пивнице), Дуње Бошкан (Петроварадин), Верице Чупић (Бачки јарак) као и гостију из иностранства, Пипа Алтомареа (Сицилија, Италија), Бојане Загорц ( Словенија), Александре Васић (Филаделфија, Пенсилванија САД) и Ивана Лаловић (Колингсвуд, Њу Џерси, САД) биће изложена до 31. Јануара идуће године.

Фото Н.Стојановић