ОДРЖАНА ЦЕРЕМОНИЈА ЖРЕБА ЗА „ЛИГУ ОСНОВНИХ ШКОЛА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за спорт и омладину Огњеном Цвјетићанином присуствово свечаној церемонији жреба за „Лигу основних школа“ која је одржана у Градској кући у Новом Саду. „Лига основних школа“ је такмичење основних школа у фудбалу и фудбалским вештинама које организују Град Нови Сад и Фудбалски клуб „Војводина“ у сарадњи са свим основним школама у граду.

– Поносан сам што смо у стању да заједнички организујемо овако квалитетне акције и програме који су усмерени на најмлађе суграђане. „Лига основних школа“ представља симбиозу најлепших ствари у основношколском узрасту, а то су образовање, спорт и дружење кроз такмичење, односно кроз једну лепо осмишљену акцију где децу учимо фер-плеју и тимском раду. Важно је да наше најмлађе враћамо на спортске терене, усмеравамо на ваншколске активности, и да опет, као некад, осећај поноса буде доминатан кад је у питању играње за школски тим, представљање  школе и навијање за своје школске другаре. Веома је позитивно што у овом пројекту по први пут имамо родну равноправност у најмлађим категоријама, односно и дечаке и девојчице заједно на фудбалском терену. Овим је ФК „Војводина“ показала велику друштвену одговорност и посвећеност заједници. Чињеница да чак 24 школе учествује у овом такмичењу, најављује једно врело фудбалско пролеће за наше школарце и сигуран сам да ће ова акција постати традиционална, да ћемо добити нове фудбалске асове, али пре свега да ћемо уживати гледајући нашу децу како се друже и одрастају – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Церемонији је присуствовао и руководилац Школске управе Нови Сад и координатор пројекта Јован Вукчевић, као и председник Управног одбора Фудбалског клуба „Војводина“ Душан Влаовић који су нагласили да такмичење има едукативни карактер и да се служи фудбалом као алатом за промоцију здравих друштвених вредности међу децом. Поред њих, презентацији целокупног пројекта посвећеног деци присуствовали су и директори основних школа у Новом Саду које својим учешћем дају допринос промоцији вредности спортског фер-плеја, као темељу квалитетног понашања у међуљудским односима и савремено конципираном фудбалу.

Пројекат је заснован на моделу инклузије, па тако сваки тим који учествује у такмичењу има две девојчице у екипи, како би се код деце од првог до четвртог разреда ојачала свест о важности фудбала као игре која промовише интеграцију и солидарност, односно игре која повезује различитости и која је иста за све. У такмичењу учествују 24 новосадске основне школе, утакмице ће бити игране од марта до маја 2018. године сваког викенда на теренима Фудбалског центра „Вујадин Бошков“, а финални турнир играће се на стадиону „Карађорђе“.

Ostavite odgovor