Oko 70 odsto majki doji svoju bebu, rečeno je povodom Svetske nedelje dojenja, čiji slogan ove godine glasi „Podržimo dojenje!“. Na ovaj značajan događaj u kalendaru zdravlja, lekari podsećaju da je majčino mleko najzdravija i najprirodnija hrana za novorođenčad.
Isključivo dojenje u prvih četiri do šest meseci, prema rečima stručnjaka, zlatni je standard, jer prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. Nakon uvođenja nemlečne dohrane u ishranu, lekari savetuju da je potrebno nastaviti sa dojenjem do prve ili čak druge godine života deteta. Dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti, a i kasnije tokom života.
– Majčino mleko je hrana, koju je priroda maksimalno prilagodila potrebama humanog odojčeta, sadrži izbalansiran sastav hranljivih materija vitamina, vode, oligoelemenata i u svakom trenutku je prilagođeno potrebama deteta, menja svoj sastav kako dete raste i razvija se – kaže dr Tatjana Kozomora, pedijatar u Dispanzeru za žene i decu i dodaje da osim prvih pozitivnih efekata, dojenje ima i dugoročne prednosti po zdravlje dece – Deca koja su dojena ređe oboljevaju od upale gornjih disajnih puteva, astme, alergije, ekcema, dijabetesa i malignih bolesti. Kod beba koje su dojene ređi je sindrom iznenadne smrti i povoljan je uticaj na razvoj vilice u odnosu na bebe, koje nisu dojene, a zbog visokog procenta esencijalnih masnih kiselina veoma je bitno i za razvoj bebinog mozga.
Brojne su blagodeti koje potvrđuju da dojenje čuva i majčino zdravlje. Pored činjenice da se dojenjem uspostavlja dublja emocionalna veza sa detetom, postoji i nekoliko dokazanih pozitivnih efekata na zdravlje žena koje doje.
– Prilikom dojenja luči se oksitocin, hormon sreće, koji sprečava da majka uđe u stanje postporođajne depresije i psihoze. Ostvaruje se izuzetno bogata emocionalna veza sa novorođenom bebom, koju majka pamti celog života. Materica se brže vraća u prvobitni položaj, majke brže vraćaju kilažu koju su imali pre trudnoće. Smatra se da kasnije značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke, materice i osteoporoze – ističe dr Kozomora.
Pored brojnih prednosti za bebu i majku, dojenje ima još jedan momenat koji nije zanemarljiv, a to je ekonomski. Majčino mleko je hrana koja je besplatna, u svakom momentu dostupna, sterilna, bakteriološki ispravna i optimalne temperature što omogućava da se beba nahrani na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, poručuje dr Kozomora.