ORGANSKA PROIZVODNJA, NEBANKARSKE FINANSIJE

Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se privreda gotovo isključivo oslanja na komercijalne banke kao izvor eksternog finansiranja –  komercijalne banke predstavljaju preko 90 odsto finansijskog sektora. Uvodjenjem nebankarskih finansijskih institucija finansijski sistem Srbije bi postao raznovrsniji i konkurentniji.Ovo bi se naročito dobro odrazilo na poljoprivredu,  istaknuto je prilikom posete bio farmi Šokšić u Tarašu. Kampanja pod nazivom „Investicije za rast“ je USAID projekat za bolje uslove poslovanja. U saradnji sa Centrom za organsku proizvodnju iz Selenče organizovana je poseta uspešnim proizvođačima organskog povrća, bio-farmi „Šokšić“. Cilj posete, kojoj je prisustvovala i grupa organskih proizvođača, bio je razmena dosadašnjih iskustava, kao i razgovor o neophodnosti da se nebankarskim institucijama u Srbiji omogući rad, a samim tim proširi broj finansijskih izvora za mikro, mala i srednja preduzeća. -Kao skoro svaki poljoprivredni proizvođac u Srbiji, i mi smo svoju proizvodnju pokrenuli isključivo od novca koji smo kao porodica uštedeli. Imali smo imanje, dobro se raspitali o samoj organskoj proizvodnji i krenuli oprezno, malo, po malo. Onda se proizvodnja razvila, i mi smo se suočili sa tim da nam za dalji razvoj trebaju dodatna sredstva, a da nemamo kome da odemo i od koga da ih pozajmimo. I nije reč samo o novcu, već i tome da su nam u vođenju ovog biznisa potrebni stručni saveti – podelila je svoje iskustvo Gordana Šokšić, vlasnica bio-farme „Šokšić“.
Gašparovski, Šokšić i Rodić
  Imamo tražnju, znanje, kvalitetan proizvod, ali ono na čemu još moramo da radimo je poboljšanje uslova za rad i razvijanje poslovnog ambijenta, smatra Jozef Gašparovski iz Centra za organsku proizvodnju Selenča. -Kao i većina drugih preduzetnika, i proizvođači organskih proizvoda suočavaju se sa brojnim preprekama koje im onemogućavaju da šire svoja gazdinstva i razvijaju svoju proizvodnju. Tržiste za organske proizvode postoji ali su potrebna ulaganja.  Jedna od vaznijih stavki je pristup izvorima finansiranja. Zato je neophodno da se svi založimo da mogućnosti za finansiranje malih proizvođaća postanu raznovrsnija i dostupnija poljoprivrednicima, a da oni u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima mogu da izaberu izvor finansiranja koji im odgovara – smatra Jozef Gašparovski, predsednik udruženja Centar za organsku proizvodnju u Selenči.

Prema anketi 1000 preduzeca, koju USAID BEP sprovodi već sedam godina u Srbiji, u 2016. godini je čak 68 odsto ispitanika izjavilo da ne pozajmljuje novac. Dodatno zabrinjava činjenica da 87 odsto ukupnog finansiranja preduzeća u Srbiji potiče iz njihovih sopstvenih sredstava. Ovi podaci ukazuju da, između ostalog, finansijski proizvodi koji se nude na našem tržištu ne odgovaraju u potpunosti potrebama privrede. Proizvođači posebnu prepreku vide u ispunjavanju kriterijuma koji su uslov za dobijanje pozajmica od banke.

M.P.

 

Ostavite odgovor