Otvorena izložba fotografija „15. jul – dan demokratije i nacionalnog jedinstva“

Izložba fotografija pod nazivom „15. jul – dan demokratije i nacionalnog jedinstva“ otvorena je u četvrtak, 12. jula u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Postavku, kojom se obeležava dvogodišnjica otkako je u noći 15. jula 2016. turski narod osujetio pokušaj državnog udara, otvorio je ambasador Republike Turske u Srbiji Njegova ekselencija Tanžu Bilgič, a pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U ime domaćina, goste je pozdravila Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS-a. U pozdravnoj reči, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ova izložba svedočanstvo o hrabrosti jednog naroda, o njegovoj želji da odbrani, ne samo svoju čast i slobodu svoje zemlje, već i najviše civilizacijske tokove – da odbrani demokratiju. – Ova izložba je podsećanje na našu podršku turskom narodu, jer Srbija je tih dana i teških noći bila uz vas. Nismo krili podršku turskom predsedniku Erdoganu i demokratskom poretku koji je bio napadnut u vreme puča i među prvima smo osudili te napade – kazao je Vučević.
Gradonačenik Novog Sada je, zatim, dodao da posle dve godine Srbija i Turska nižu sve bolje bilateralne i ekonomske odnose i kada na globalnom nivou svi imaju potrebu za mirom, naše dve države su njegova garancija na Balkanu. Otvarajući izložbu, ambasador Republike Turske u Republici Srbiji Njegova ekselencija Tanžu Bilgič podsetio je na događaj koji se dogodio pre dve godine koji je organizovan od strane članova terorističke organizacije Fetulaha Gulena, infiltriranih u oružane snage i druge javne ustanove. – Ono što se desilo bio je najstrašniji teroristički napad u istoriji Republike Turske kakav do sada nije viđen. Poginuo je 251 državljanin, a više od 2.000 ljudi je ranjeno – kazao je ambasador uputivši zahvalnost gradu Novom Sadu i Kulturnom centru Novog Sada na velikom doprinosu u realizaciji ove izložbe.
Ova izložba, koja sadrži 18 autentičnih fotografija,  priređena je u organizaciji Ambasade Republike Turske u Republici Srbiji, Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA i Novinske agencije „Anadolija“ zajedno sa KCNS-om. Izložba će trajati do ponedeljka 16. jula.    

Ostavite odgovor