Отворена изложба Гордане Каљаловић „Нулти степен књиге”

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Нулти степен књиге” вајарке и визуелне уметнице Гордане Каљаловић. Отварању је присуствовала помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић која је поздравила све присутне и пожелела добродошлицу уметници.

–        Изузетна нам је част и задовољство што након десет година поново имамо прилику да у галеријском простору Културног центра Новог Сада угостимо вајарку и визуелну уметницу Гордану Каљаловић – истакла је Сунчица Марковић.

Вишедеценијски уметнички ангажман Гордане Каљаловић пре свега је везан за истраживања у пољу скулптуре и померања њених медијских граница кроз откривања нових могућности у изражајности трансформативних, сензоријалних и симболичких потенцијала материјала. Проблематиком књиге уметника се интензивно бави последњих неколико година када реализује већу групу радова које у идејном и продукцијском смислу дефинише као литерарне рефлексије у визуелном. У изложеним радовима проблематизује се однос вербално/визуелно, фиктивно/реално, при чему се наративни садржаји разматрају из два угла: наративни и знаковни.

Према речима ауторке, моћ књиге да антиципира живот и време и да универзалним значењем повезује људе, културе и народе, пркосећи свим врстама ограничења и притисака, разлог је њене трајности и значаја.

Изложбу је могуће погледати до 21. априла.