Отворена ретроспективна изложба Ласла Силађија

Ретроспективна изложба СКУЛПТУРЕ 1981–2024. Ласла Силађија отворена је вечерас испред Ликовног салона Културног центра Новог Сада. Присутнима се обратила помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић. Након обраћања аутора, изложбу је отворио др Данило Вуксановић.

Ласло Силађи један је од најзначајнијих новосадских вајара који у јавном простору има двадесет скулптура, као и велики број портрета, биста и спомен-плоча. О значају сарадње Културног центра Новог Сада као кровне установе културе у граду и еминентног уметника какав је Силађи, говорила је Сунчица Марковић.

„Изложба која ће бити постављена током месеца јула у Ликовном салону и у Католичкој порти представља ретроспективу четрдесетогодишњег рада Ласла Силађија и један је од програма којим се обележава 40 година функционисања Културног центра Новог Сада у овој форми у којој и данас функционише. Поред мањих скулптура које су изложене у галерији, приказане су и Силађијеве скулптуре монументалних димензија у Католичкој порти. У техничком смислу ово је једна од најзахтевнијих изложби које је КЦНС реализовао у последњих десетак година, ако не и уопште. Изложене скулптуре заједно теже преко 12 тона. Захвални смо на помоћи и подршци коју су нам пружили Градска управа за културу, ЈКП „Пут“ и фирма „Кубик транс“ из Футога. Циљано смо изложбу организовали у јулу месецу када је Нови Сад  светска музичка престоница јер се одржава EXIT фестивал, те ће и страни гости моћи да у отвореном простору виде неке од многобројних скулптура које је Ласло Силађи израдио током своје дуге каријере. Сви заинтересовани моћи ће да виде и скулптуру „Месечева птица“ која је у фази израде, која сликовито излази из камена на светлост дана, и то је јединствена прилика за све посетиоце да испрате један стваралачки процес.“

У Ликовном салону изложена су и два модела по којима уметник ради – у глини и у камену. Поред скулптуре великог формата „Птица лет празнина“ која је у власништву Културно-информативног центра „Младост“ из Футога, у Католичкој порти изложена је скулптура „Јелен у скоку“ (власништво Дејана Лучића). Изложба ће моћи да се погледа до 31. јула.