Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Амерички Средњи запад” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање др Растиславa Стојсављевићa  на тему „Амерички Средњи запад” (10. 7. 2024) можете погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

У фокусу предавања је осам савезних држава Сједињених Америчких Држава које се налазе око великих језера, између Апалача и високих равница: Индијана, Охајо, Илиноис, Мичиген, Винсконсин, Ајова, Мисури и Минесота. Предавач посебну пажњу посвећује историјској перспективи и географским карактеристикама поменутих држава. У питању су неки од најмногољуднијих делова САД. У другом делу предавања посебан акценат стављен је на политичку припадност и начин на који гласају ове савезничке државе. Углавном их називају „неодлучним“ или „колебљивим“, јер нити су у потпуности демократске нити републиканске. У сваком случају, од велике важности ће бити на новембарским изборима у САД – како на председничким, тако и у трци за Сенат.

Предавање представља спој приче о природи, друштвеним карактеристикама становништва, приче и привреди, насељима и гласачкој перспективи, за шта ће ове државе бити кључне у новембру месецу.