PANAOTOVIĆ:“NOVA KOALICIJA DPS – DEMOKRATE SPREČAVA ULAZAK CG U OTVORENI BALKAN, PONIŠTAVA TEMELJNI UGOVOR I VRAĆA NEPRIJATELJSKI KURS PREMA SRBIJI“

    Današnji intervju uvaženog funkcionera Demokrata Borisa Bogdanovića veoma je jasan i svakome ko ga je pažljivo pročitao ne ostavlja nikakve nedoumice. Prva stvar koju možemo zaključiti jeste da postoji sijaset razloga koji gone Demokrate da sruše Vladu i da će oni to, veoma izvesno i učiniti. Takođe, Bogdanović koji spada u najuticajnije članove stranke tvrdi da su URA i SNP odustale od resetovanja stare većine i da to za njih više nije opcija, a protivi se i skraćenju mandata Skupštine što bi vodilo ka prevremenim izborima. Ne treba biti specijalno politički pismen pa zaključiti da je jedina preostala opcija neka vrsta koalicije, a saradnje, svakako, između DPS-a i satelita i DCG. Uzimajući u obzir činjenicu da su obe stranke rezolutni protivnici inicijative Otvoreni Balkan, jedan od prvih prioriteta i tačaka konsenzusa biće sprečavanje ukaska Crne Gore u Otvoreni Balkan. Takođe, ne treba smetnuti s uma da obe političke grupacije gaje veliki animozitet prema zvaničnom  Beogradu i Aleksandru Vučiću, odnosno da im je na srcu, najblaže rečeno, distanca od Srbije. Posledično ovome valja očekivati vraćanje odnosa na relaciji Crna Gora – Srbija na period pre formiranja Abazovićeve vlade, dakle na niske grane i loše odnose. Jamačno postoje inostrani centri moći(SAD, svakako ne) koji će podržati kvarenje odnosa sa Srbijom, tek nekoliko meseci nakon što su Abazović i Joković uspeli da ih poprave!
    Ako imamo u vidu činjenicu da je DPS istakao da je prioritet nad prioritetima njihovog čina rušenja Vlade i daljeg političkog delovanja suspenzija Temeljnog ugovora sa SPC, treba očekivati konkretne korake i u ovom smeru gde će DCG kojoj je inače „košulja bliža od kaputa“ i MCP važnija od SPC, odigrati ulogu u operaciji suspenzije i derogiranja Temeljnog ugovora.
    Stvari su jasne i nesporno je da nova parlamentarna većina ima repektabilnih, 48, 49 poslanika i da ćemo svedočiti saradnji nekadašnjih ljutih protivnika.
    Ipak, možda bi prvaci i politički nesumljivo talentovani lideri Demokrata, trebalo da promisle o tome šta sledi nakon rečenog scenarija? Nakon suspenzije Temeljnog ugovora slede litije na čelu sa MCP koje će politički utući DPS mnogo snažnije nego 2020. godine, ali sledi i marginalizacija DCG. Sledi distanciranje Mitropolije od onih snaga koje direktno ili indirektno pomažu one koji ruše Temeljni ugovor. Sledi neblagonaklono gledanje SAD na snage koje potkopavaju Otvoreni Balkan. Sledi potpuno razočaranje građana u zaustavljanje procesa borbe protiv korupcije jer će u novonastalim okolnostima to biti nemoguća misija.
    Sledi, dakle, potpuna politička marginalizacija Demokrata.
    Postoji, dakako i alternativa a to je ponovno okupljanje pobednika iz 2020. godine i poštovanje prioriteta koje je narod svojom pobedom ispisao.