ПЛАНИНАРЕЊЕ ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ „МИХОЉСКО ЛЕТО“

У Недељу, 11. октобра 2020. године, уочи празника Михољдан, поводом обележавања 100. годишњице од смрти генерала Божидара Јанковића, организује се планинарење за децу и одрасле на Фрушкој гори.   За михољско лето су специфичне јесење боје и летње температуре.   Планинарска стаза: Село Чортановци – Видиковац – Липова шума – Обала Дунава – Римски град –  Спомен обележје Ругово – Чортановачка плажа (сниман филм „Варљиво лето 68“) – Планинарски дом Козарица – Извор Четири камена – Локалитет Дабар (место рођења Светог Арсенија I Сремаца)Извор Савинац (Козарица) – Село Чортановици    Кружна планинарска стаза је дужине око 9 km. Почиње и завршава се у селу Чортановци. Стаза скоро целом дужином иде кроз липову шуму и обалу Дунава.   У Чортановцима ћемо посетити и кућу где је рођен  Андрија Андра Јовић (1877 – 1945), српски добровољац из Балканских и Првог светског рата.    ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:    Окупљање у порти цркве светог Николе у селу Чортановци између 10.45 и 10.55 часова.
  • Полазак на планинарење је у 11.00 часова.

  • Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
  • Ко још жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.
  • Доћи сопственим превозом (аутом)
  

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

   Понети у ранцу воду и храну
  • Опрема: теренска одећа и обућа

  • Свако учествује на сопствену одговорност

  • Деца (од 5 до 15 година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља

  • На планинарење можете позвати и ваше пријатеље

   ПОВОД ЗА ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ:    Планинарска акција се организује поводом обележавања 100. годишњице од смрти генерала Божидара Јанковића.   Био је српски генерал, учесник Српско-турских ратова, Српско-бугарског рата, Балканских и Првог светског рата. Рођен је 1849. год. у Београду. Преминуо је 1920. год. у Херцег Новом.   Генерал Божидар Јанковић био је један од најспособнијих официра српске војске, који може стати уз бок војводама Радомиру Путнику , Живојину Мишићу, Степи Степановићу и Петру Бојовићу.   Трупе под његовом командом су ослободиле простор Косова и Метохије у јесен 1912. године.   Њему у част названо је насеље Ђенерал Јанковић на Косову и Метохији.   У оквиру планинарске акције биће одржан краћи историјски час на ову тему.   

НЕКА ОД МЕСТА КОЈА ЋЕМО ПОСЕТИТИ:

 
  • Чортановци: је село смештено између падина Фрушке горе и Дунава и броји око 2300 становника. Ово сликовито насеље поред природних лепота има богато културно-историјско наслеђе.
  
  • Црква Светог Николе у Чортановцима: на ободу Фрушке горе, подигнута је у првој половини 19. века и под заштитом је државе Србије као споменик културе од великог значаја. О настанку храма сведочи уговор склопљен 1827. године између општине и Карла Хаскија, зидарског мајстора из Митровице.
   · Кућа где је рођен  Андрија Андра Јовић (1877 – 1945): Најпознатији Чортановчанин је био Андрија Андра Јовић човек који је основао први фудбалски клуб у тадашњој Србији – БСК, 1911. године и први Србин који је постао члан Међународног олимпијског комитета и оснивач Српског олимпијског комитета. Био је као добровољац учесник Балканских и  Првог светског рата, у којима добија низ одликовања.   · Римски град: На самој обали Дунава у чортановачкој шуми налазе се остаци римског војног утврђења Castra Herculis. Оно је саграђено на челу са војсковођом Херкулом у III веку ради одбране од Авара и осталих племена.   · Чортановачка плажа: Једна је од лепших плажа на Дунаву, посебно обогаћује чортановачки парк природе. Плажа је уређена, поседује свлачионице, сунцобране, парк за најмлађе и остале неопходне угодности. Поглед са плаже пружа се ка Ковиљско-петроварадинском риту и чортановачкој ади. Иначе, на чортановачкој плажи су снимане и сцене за филм „Варљиво лето 68”.   · Спомен обележје Ругово: Помало заборављено и запуштено место недалеко од чортановачке плаже подсећа на немио догађај из 1970. године на броду Ругово када је живот изгубило шест бродара. У знак сећања на њих изграђено је ово спомен-обележје.     · Планинарски дом Козарица: на падини Фрушке горе, у Чортановцима, у непосредној близини пруге. Налази се Чортановачкој шуми. Око дома су две простране ливаде. ДомКозарица“ познат је као планинарски дом на најнижој надморској висини на свету (84 м.н.в.)   · Извор Четири камена: Недалеко од чортановачке плаже, одмах поред планирарског дома, налази се извор Четири камена. Људи из Чортановаца и оближњих насеља долазе по воду, а освежење лети налазе и купачи с оближње плаже.   · Локалитет Дабар: близу Чортановаца где је  рођен Свети Арсеније I Сремац. Био други архиепископ српски, од 1233. до 1263. године. Његове мошти се налазе у манастиру Ждребаоник који се налази надомак Даниловграда, 17 km удаљеног од манастира Острог.   · Извор Козарица: Налази се у чортановачкој шуми недалеко од обале Дунава. Према причи, у XII веку Свети Сава је прошао путем према Ковиљу да помири брата Стевана са мађарским краљем Андријом. Стога се тај пут поред извора назива Савинац, а неретко и извор тако називају. Извор је подигнут 1890. године.   
  • Вила Станковић: се налази на Фрушкој гори код насеља Чортсновци. Вилу је 1930. године сазидао кардиолог Раденко Станковић, оснивач Медицинског факултеата у Србији. Био је и министар просвете за време владавине краља Александра I и намесник краља Петра II Карађорђевића.
  НЕКОЛИКО САВЕТА ЗА ПЛАНИНАРЕ ПОЧЕТНИКЕ:   
  • Пре поласка на планинарску стазу прикладно се обуците. Најбоље слојевито, у зависности од временских прилика.
  • У случају најављене кише понети у ранцу суву пресвлаку и  неку непромочиву јакну или пелерину (кишну кабаницу) за заштиту од могуће кише.

  • Обућа мора бити удобна и разгажена. Пожељно планинарске ципеле или дубоке ципеле са рецкавим ђоном или патике са тврђим ђоном.
  • На ногама нека су неке дубље чарапе.

  • Пажљиво слушати упуства вође акције.

  • На планинарској стази трудите се да вам је вођа туре увек у видном пољу.

  • Добро је у ранцу имати шибицу (упаљач) и брицу.

 

Организатор:

  Планинарско – историјска секција удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца  „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад