PLAVI ZEC, ČUDNI ZEC, JEDINI NA SVETU! Pozor! Pozorište! - piše Dragoljub Selaković

POTRAGA ZA PLAVIM ZECOMpo motivima pesme „Plavi zec“ Duška Radovića

autori teksta: Irina Subakov, Marija Radovanov, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Emilija Mrdaković; reditelj: Emilija Mrdaković; scenograf, kostimograf i dizajn lutaka: Edna Mačković; izrada lutaka: Blagovesta Vasileva; kompozitori: Jovan Špira Obradović i Marijan Moša Stančić; saradnik za scenski govor: Saša Latinović; produkcija: Pozorište mladih – Novi Sad; premijera: 28.april 2021.

igraju: Marija Radovanov, Slobodan Ninković, Saša Latinović

Duško Radović je bio čovek strogog lica i britkog jezika i jedan je od retkih koji je bio izuzetno uspešan i biće upamćen po stvralaštvu kako za decu tako i za odrasle. Njegovi antolgijski aforizmi i komentari su godinama, svakoga jutra u 7 i 15, „Beograde dobro jutro“, budili radni narod širom zemlje Srbije iako su bili namenjeni prvenstveno stanovnicima glavnog grada. Sa druge strane pravo njegovo lice se očitava u stvaralaštvu za decu, mnoge njegove autorske emisije na TV Beograd su ostale do danas ne prevaziđene, kao što je „Na slovo, na slovo. Pretpostavlja se da je njegova predstava za decu, koju je napisao sa Miroslavom Belovićem, „Kapetan Džon Piplfoks“ jedna od najigranijih na scenama srpskih pozorišta. Slobodno možemo reći da smo mi, koji dugo pamtimo, imali priliku da se upoznamo sa „Piratima se Kariba“ mnogo pre nego što je snimljen planetarno popularni film. Napisao je puno priča i pesama za decu koje su i danas aktuelne: „Poštovana deco“, „Smešne reči“, Pričam ti priču“… Poznavaoci dečije književnosti ističu da je Duško Radović bio predvodnik novog talasa u obraćanju najmlađoj publici, potpisnik ovih redova često koristi njegovu definiciju: Stvaralaštvo za decu treba da bude dečije a ne detinjasto. U svojim aforizmima često je kritikovao i roditelje i uvek je bio zaštitnik dece: Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su ovi drugi razlozi mnogo gluplji.

foto: plavi zec 1 ("Greenfield" produkcija)
foto: plavi zec 1 („Greenfield“ produkcija)

Već dobro uhodana ekipa, pod rediteljskom palicom Emilije Mrdaković, nam je sinoć, na maloj sceni Pozorišta mladih, ponovo priredila magičan doživljaj inspirisana tekstom jedne od najlepših Radovićevih pesama „Plavi zec“, koja je objavljena u zbirci „Zološki vrt“, 1972. godine. Puno rabljena floskula „da su glumci velika deca je sinoć došla do svog punog izražaja. Ono što se moglo od prvog do poslednjeg trenutka osetiti i što se sve vreme sa scene prelivalo u publiku je da su se svi akteri ove razigrane „detektivske“ priče u radu na predstavi osećali dobro.

Glumačka ekipa, koju čine tri sjajna detektiva, jedine samim tim i najbolje, agencije za pronalaženje životnja, Marija Radovanov, Slobodan Ninković i Saša Latinović, koji su aktivno učestvovali u osmišljavanju teksta, sa puno žara i lakoće nas su nas vodili preko mora i gora sve do svemirskog zološkog vrta, u naizgled bezuspešnu potragu, koja se na kraju razrešava na najbolji mogući način. Posebno moramo istaći savremen dizajn lutaka i izuzetna scenografska i kostimografska rešenja, potpisuje ih Edna Mačković, koja glumcima, svojom funkcionalnošću ostavlja puno prostora da se koriste različitim tehnikama, što oni znalački koriste. Ona matora zakerala, koja se još nazivaju pozorišnim kritičarima, takođe će morati da pohvale izuzetno baratanje raznovrsnim tehnikama koje ovi sumnjivi detektivi ali izvrsni lutkari koriste kao što su teatar objekata, teatar senki, istovremeno vođenje velikog broja različitih lutki, besprekorna izmena karaktera itd. Čitavu priču veoma efektno, sa puno mere, podržava muzička podloga koju potpisuju Jovan Špira Obradović i Marijan Moša Stančić.

Mišljenja smo da je poruka koju će naši najmlađi sugrađani i deca širom zemlje imati priliku da ponesu, iz ove optimistične i višeznačne predstave, sadržana u propratnom tekstu rediteljke koji možemo pročitati u programskoj knižici: „Plavih zečeva jedinih na svetu ima bezbroj, kao što ima i bezbroj želja. Svaki plavi zec kojeg poželiš i uhvatiš je pravi i jedini na svetu, i ostaće sa tobom koliko god ti želiš. Lako je vijati plave zečeve, ali ih je teško uhvatiti. Neko ne uhvati ni jednog čitavog života, a drugi uhvati i preko 100. Svakom detektivu koji traga za plavim zečevima potrebni su: Spremnost da se krene u potragu! Dobra oprema! Tačan plan! I zapamtite, potraga nikad ne prestaje!“ Ova bajkovita i razigrana priča je namenjena deci od tri i više godina ali smo sigurni da će je sa uživanjem gledati i stariji kao i njihovi roditelji, bake i deke.