Почасна паљба на Петроварадинској тврђави поводом Дана државности Србије

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас почасној артиљеријској паљби коју су, поводом Дана државности Републике Србије и по одлуци председника Републике Србије, извели припадници Гардијске бригаде Војске Србије.

Почасна артиљеријска паљба са 10 плотуна из четири артиљеријска оруђа испаљена je на Петроварадинској тврђави, на платоу испред Музеја Града Новог Сада, код сата.

„Први  пут у модерној историји Србије, артиљеријска паљба, по наредби председника Србије, поводом Дана државности, изведена је не само у Београду већ и у Новом Саду и Нишу. То је у симболичком смислу важно јер показујемо и државно јединство и заједништво у најширем смислу“, казао је Мировић додајући да је данашњи догађај показатељ укупне политике и односа који треба да имамо према државним празницима, војсци, полицији, према свим симболима државе.

Мировић је додао да ће током 2018. године, када се обележава  стогодишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, учинити доста напора да све наше институције буду још видљивије, снажније, посебно оне попут Војске, полиције и других које имају утемељену вредност и значај који је немерљив.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да је данашњи догађај један од начина да се одужимо нашим прецима који су нам оставили слободу, који су нас заветовали да се боримо за модерну и развијену Србију, која је уважена од међународних пријатеља и сарадника, али пре свега вољена од сопственог народа и свих грађана који живе на територији данашње Србије.

У име Прве бригаде Копнене војске Србије, бригадни генерал Жељко Петровић пожелео је свим грађанима срећан Дан државности истакавши да је реч о једном од највећих празника за нашу државу.

У Србији Дан државности слави 15. фебруара, када је 1835. године донет први Устав Књажевине Србије – Сретењски устав.

Ostavite odgovor