Počela 8. Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund, osma po redu, otvorena je večeras, 14. jula 2018. godine u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće narednih sedam dana, do 21. jula.

Polaznike akademije, njih 82 iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Vršca, Šapca, Valjeva, Pančeva, Splita, kao i desetoro iz Dortmunda, pozdravila je urednica muzičkog programa KCNS-a Vesna Kaćanski, poželevši im da i ovoga puta svoje muzičko znanje podignu na još viši nivo, te da steknu nova prijateljstva tokom boravka u Novom Sadu.

 Letnju džez akademiju Novi Sad – Dortmund i ove godine predvodi Uve Plat, saksofonista i predavač na Akademiji u Dortmundu, zajedno sa profesorskim timom iz Srbije i inostranstva. To su: Klaus Hajman (Klaus Heimann) (truba), Vanja Kevrešan (gitara), Gregori Gejner (Gregory Gaynair) (klavir), Dian Prativi (Dian Pratiwi) (glas), Fedor Ruškuc (kontrabas), Igor Molnar (električni bas), Nemanja Zlatarev (trombon) i Miroslav Karlović (bubnjevi).

 Profesor Plat iskazao je zadovoljstvo što je ponovo u Novom Sadu i što ovogodišnja džez akademija broji najviše učesnika, a to znači da je akademija radila prethodnih godina veoma dobro.

Ovaj muzički projekat, koji se realizuje kao deo saradnje bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, KCNS organizuje u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“. Na osnovu nivoa znanja polaznika, biće formirane grupe koje će tokom narednih dana imati teorijsku i praktičnu nastavu u muzičkoj školi. Polaznici će moći da nauče da sviraju džez, a iskusniji i da usavršavaju svoje muzičko umeće. Polaznici će, takođe, imati priliku i da sklapaju prijateljstva i kreiraju zajedničke projekte.

I ove godine, Letnja džez akademija publici će ponuditi tri  džemsešna – u sredu, četvrtak i petak na brodu „Cepelin“ od 21 čas, kada će svirati House Band. Kruna ovogodišnje akademije biće završni koncert polaznika i profesora u subotu, 21. jula u Klubu „Tribina mladih“ KCNS-a od 20 časova.

Ostavite odgovor